Om båtfakta

För att ni som användare skall känna er säkra på varifrån uppgifterna på Sailguide kommer ifrån, redogörs dessa nedan.

Varifrån kommer uppgifterna i tabellerna och löptexten?

I de allra flesta fallen kommer uppgifterna från broschyrer, utgivna av båttillverkaren, uppgifter från tillverkarens hemsida eller uppgifter erhållna direkt från tillverkaren. Det förekommer också att uppgifterna kommer från båtföreningar och från E-mailande läsare.

Uppgift om SRS-tal kommer från Svenska Seglarförbundet.

Eftersom informationen baseras på andras uppgifter kan vi självklart inte garantera att alla uppgifter är korrekta. Hittar ni något fel, vänligen kontakta oss så rättar vi det. Tyvärr varierar flera uppgifter över åren för samma modell. Vanliga uppgifter som varierar är deplacement, segelytor, kölvikt och masthöjd. Ofta är broschyruppgiften avseende deplacement en beräknad uppgift av konstruktören. I verkligheten väger oftast båten mer på grund av fulla tankar, fullt med utrustning samt att båten byggts med mer material än beräknat. Så om inte båttillverkaren kan ange rätt uppgifter är det även omöjligt för oss.

Besiktningar 

På flertalet båtmodeller finns information om besiktningar. Proffbesiktningar under båtfakta kommer från besiktningsman Ronald Rybbe, Marinkontroll 2R. Läs mer om Ronald på http://www.batbesiktning.se/

Varifrån kommer uppgifterna om vad båten kostade som ny?

Uppgifterna om vad båten kostade som ny är hämtade från prislistor utgivna av båtförsäljare.

Varifrån kommer uppgifterna om vad båten kostar som begagnad?

Uppgifterna om vad båten kostar idag som begagnad är baserat på affärer som är inrapporterade av besökare på sidan, samt affärer som jag fått reda på genom andra sätt.

Priserna som återges är alltså faktiskt genomförda affärer, inte begärt pris.

Planskisser och bilder.

På flera båtmodeller finns bilder och planskisser. Bilderna är från båttillverkare och besökare som bidragit. Vi visar endast bilder som vi fått tillstånd att visa.


Whoops, looks like something went wrong.

Uncaught Exception: Swift_TransportException

Uncaught Exception.


Debug is not available, and/or you are not logged on. To see a full backtrace of the Exception, do one of the following:

  • Set debug: true in config.yml, and make sure you're logged in to the Bolt Backend.
  • Set both debug: true and debug_show_loggedoff: true in config.yml.