Försäkrings bolag till 70-talare

Här ställer du frågor om olika båtmodeller,fakta, jämförelser, priser och båtköp
Skriv svar
MR.zell
Erfaren medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 07 jul 2020, 19:11

Försäkrings bolag till 70-talare

Inlägg av MR.zell » ons 15 jul 2020, 08:34

Hej på er.
Köpt en Becker 27 och skulle vilja höra lite med er om vilket bolag det är bäst/billigast att försäkra ett flytande projekt i.

Användarvisningsbild
Seawolf
Diamantmedlem
Inlägg: 1751
Blev medlem: mån 24 okt 2005, 15:27

Re: Försäkrings bolag till 70-talare

Inlägg av Seawolf » ons 15 jul 2020, 10:35

Läs och begrunda. Vad gäller båtförsäkringar är detta talesätt mycket viktigt: "Det är inte vad du betalar, utan vad du får...(när du får en skada) "
Generellt så har vissa försäkringsbolag rätten att utse reparatör, men kräver att båtägaren tecknar reparationsavtalet. Följden blir att det är båtägaren som får ta konsekvensen av undermåliga reparationer, inte försäkringsbolaget som tvingade honom att anlita denna reparatör.....

Vägra alltså att teckna försäkring med bolag som har rätten att utse reparatör!

https://www.sxk.se/forum/132/reglering- ... ingsskador
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it. "

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11551
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Försäkrings bolag till 70-talare

Inlägg av Anders S » tor 16 jul 2020, 09:05

Givetvis är det viktigt att ha villkoren klara för sig, särskilt vad som händer i zonen mellan skitsaker och totalförlust/utdömning.

Jag har provat (dvs "provat" - varit kund hos...) Pantaenius ett antal år - bra för större, ovanliga båtar med osäkert marknadsvärde men högt ersättningsvärde. Här kommer man överens om ett fast värde och sedan betalar man en relativt dyr premie. Poängen med detta bolag är att åldersavdraget är generöst (man får "nytt" för "gammalt" - viktigt om man har en äldre båt där delskador i vanliga fall ersätts bara till del, i en del fall, inte alls. Skulle du (rent hypotetiskt) tappa din fullt fungerande, 22 år gamla utombordare i sjön blir man bara förbannad på ersättningsförslaget. (Becker 27 har oftast inombordare, må den fungera väl...). Numera har jag försäkringen i IF.

Totalförlustrisk för en äldre 70-talare typ "Becker 27" kan man kanske hantera, att köpa en ersättningsbåt är förmodligen inte problemet, särskilt inte nästa år när alla "Hemesterbåtarna" kommer ut på marknaden (t ex när ägarna inser att det kostar lika mycket att förvara båten över vintern som de betalat för att få något kul att göra denna semestern).

Däremot har man stort ansvar som båtägare och skeppare, och den delen av försäkringen skall man ta på allvar. Ansvar, bärgning och ett medlemskap i SSRS (då blir man hämtad även om det inte är livsfara) kan vara ett absolut minimum, brand och stöldförsäkring likaså. (Har man otur, och sänker sin båt av misstag vid bryggan när man byter toalett, till exempel, blir bärgningen skitdyr, saneringen kan också bli det och tjafset om man dröjer med åtgärderna kan bli monumentalt...

Nästan alla bolag har möjlighet att teckna båtförsäkring för fritidsbåtar, och det bolag där man har hemförsäkring skall man absolut fråga först (då kommer en av försäkringarna att gälla om den andra inte gör det, för personliga grejor) annars finns Svenska Sjö, om man är med i en båtklubb.

Seawolfs vinkling är särskilt viktig om man båten är ovanligt fin (typ, superrenoverad, allt är tiptop och man verkligen vill att båten repareras om något händer.)
Anders S

MR.zell
Erfaren medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 07 jul 2020, 19:11

Re: Försäkrings bolag till 70-talare

Inlägg av MR.zell » sön 19 jul 2020, 09:20

Båten är i ok skick och ska ju fixas upp invändigt.
Motorn funkar och blir renovering i vinter. Klostar istort inget att göra själv nu mer plus att sonen är marinteknier så han får fixa åt pappa.
Sedan kommer den brukas som helg seglare eller byta upp till en 30 fotare typ balad.
Vi båda har mycket sjövana från lite snabbare saker men va 20 år sedan jag segla...

Skriv svar