Kort Skärgårdstur

Här ställer du frågor om resmål, hamnar, platser, ruttplanering osv.
Skriv svar
jörgensen
Erfaren medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: mån 23 jul 2018, 14:20

Kort Skärgårdstur

Inlägg av jörgensen » ons 12 jun 2019, 14:46

Hej
Jag utgår från Eskilstuna i Mälaren men är sugen på att känna på lite saltvatten (eller bräckt...).

Det är ju en skaplig bit bara att komma ut i Östersjön antingen i Stockholm eller via Södertälje. Tänkte kolla om nån har några bra rutt-tips för en kortare tur, 5-7 dagar totalt. Bör alltså var ett par schyssta klubböar, gästhamnar eller naturhamnar inte allt för långt ut.

Nils_D
Platinamedlem
Inlägg: 157
Blev medlem: tis 18 sep 2012, 14:31

Re: Kort Skärgårdstur

Inlägg av Nils_D » tor 13 jun 2019, 19:30

Det finns nog inget kort och enkelt svar på din fråga. Det finns ju otroligt många naturhamnar och gästhamnar i Stockholms skärgård. Vart man går beror dessutom på båt, besättning och väder och vind. Skulle man ge ett uttömmande svar skulle man behöva skriva en hel bok.

Tack och lov finns det redan andra som skrivit många sådana böcker som ger massor med information om det du är intresserad av. Också många av oss som seglat länge i skärgården använder oss av sådana för att hitta nya ställen. Föreslår att du skaffar en av dessa och sedan lägger upp din rutt så den passar dig och dina intressen.

Den bok jag använt mest på senare år den som heter Arholma-Landsort med Gotland av Lars Granath, Lars Hässel och Jesper Sannel, Norstedts förlag. Det jag gillar med den att den både innehåller lite natur och kulturhistoria, och samtidigt har mycket detaljerade beskrivningar och skisser över naturhamnar och gästhamnar. Men det finns fler om du inte hittar den.

Användarvisningsbild
Anders S
Diamantmedlem
Inlägg: 11416
Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23
Ort: Sandö hamn (Onsala)

Re: Kort Skärgårdstur

Inlägg av Anders S » fre 14 jun 2019, 08:19

En bra hamnbok är guld värd i sådana här lägen. Det beror på att om man seglar en kort tur på 5 dagar eller så, så väljer man rutt med vädret och vinden snarare än bestämda hamnar på vägen. Vill man till en speciell plats kan ju vägen dit ordnas på flera sätt.

En klassiker (på ännu kortare turer, långhelg, typ) är att välja att segla med vinden i början (och därför vara flexibel med vägvalet och hamnarna man siktar på). På det sättet kommer en ändring i förhärskande vind inte att irritera alls, medan det är litet surare att ta kryssbogen på fredag, bara för att kanske få tvärkryss tillbaka på söndag också...
Anders S

Skriv svar