Albin Vega


Åsikt inskickad

av Johan, 2018-12-01
johan.serebrink@gmail.com


Båtens årsmodell:

1969

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Inte snabb, men stabil och klarar tufft väder. Svår att styra vid låga hastigheter, propellern sitter efter rodret.

Hur det är att bo i båten:

Får lätt plats 3 personer, 4 går kortare perioder men då måste 2 personer sova i förpiken vilket kan vara trångt om man är lång.

Positiva egenskaper:

Kan segla var som helst. Går mycket grunt 1.2m, kommer in i naturhamnar lätt. Långkölad och har rykte om att klara de hårdaste grundstötningarna. Hyfsat högt i tak.

Problem / svaga punkter:

Masten står på taket som ofta behöver förstärkas för att inte sagga. Isoleringen torkar ut och blir ett pulver som ligger bakom vinyltapeterna. Mycket svårt att ta bort alla isoleringsrester för att kunna sätta upp nytt. Fönstren bör ersättas, gummilisten som håller dem på plats torkar och gör att vatten läcker in, konstruktionen tillåter en kraftig våg från sidan att trycka in rutan i båten. Sandwichkonstruktionen använder balsaträ vilket kan ruttna om vatten tar sig in. Motorn är saltvattenkyld och kan rosta sönder från insidan. Utslitna kolvringar (på motorn O21K) gör att avgaser fyller motorrummet och sedan letar sig ut överallt i båten.

Genomförda förbättringar:

Masten är ombyggd för att hålla ett rullstorsegel. Rullfock installerad. Hålet i sittbrunnsgolvet förstorat. Toalett ersatt med Portapotti. Uppvärmningssystemet bortplockat. Garderoberna bortplockade (mer benrum i förpiken). Vindroder från innan 1986 installerat. Extra generator till driftbatteri installerat.

Övriga kommentarer:

Toppenbra båt, otroligt prisvärd. Enkel att renovera, tål allt, nästan osänkbar. Den är inte så snabb, men man köper inte en Vega för hastigheten.