Albin Vega


Åsikt inskickad

av Thomas Svärd, 2018-11-25
thomas.svard@gmail.com


Båtens årsmodell:

1969

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Vegan är varken snabb eller styv jämfört med modernare båtar. trots det funkar det alldeles utmärkt att segla en Vega. Vegor har korsat atlanten och även seglats jorden runt. Inget dåligt betyg det inte. Jag seglar i Stockholms skärgård och då passar en Vega alldeles utmärkt,

Hur det är att bo i båten:

Vi är normalt 2 personer i båten. Sover i förpiken. Båten är alldeles lagom stor. Toa och kök är nödvändigt för att kunna bo i båten lite längre tid. Vi har sittbrunnskapell vilket ger oss ett "rum" till.

Positiva egenskaper:

Grundgående, Lagom stor, kan hanteras ensam. Seglar bättre än sitt rykte. Vi ogynsamt väder och vind kan man köra motor och då är Vegan en motorseglare.

Problem / svaga punkter:

Mastbalken behöver förstärkas. Svår ja näst intill omöjlig att backa dit man vill.

Genomförda förbättringar:

Mulltoa, fungerar oerhört bra och behöver bara tömmas 1 ggr per år! Peka med stege, ett av de bästa åtgärderna hittils. Badplattform i aktern. Skurit om storseglet så bommen kommer ovan huvudhöjd. Liten utombordare dels som reservmotor men även som hjälpmotor när man behöver navigera i trånga gästhamnar. Lätt att backa dit man vill med en liten utombordare.

Övriga kommentarer:

Om man inte har krav på att segla snabbare och högre än de flesta andra båtar utan prioriterar att vara ute på sjön/havet så är en Vega idealet. Kommer in till naturhamnar där andra segelbåtar inte ens försöker komma till. Billig och enkel att hantera.