Marieholm IF


Åsikt inskickad

av Andeas Novotny, 2021-04-05


Båtens årsmodell:

1969

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Vi köpte vår IF som första segelbåt, helt utan tidigare erfarenhet av segling. För nybörjare är båten lätt att segla på alla bogar och ofta mycket förlåtande för alla nybörjarens misstag (överraskade av dåligt väder, fått grundkänning mm).

Hur det är att bo i båten:

IF lanserades som en "rymlig familjebåt" då den kom på 60-talet. Att många idag klagar på att den kanske trång sätter perspektiv på hur synen på båtliv har förändrats. Vi bor i vår båt 3-4 veckor i sträck varje sommar utan problem. För den som vill leva friluftsliv är båten underbar. 2 pers med god komfort, 3 pers funkar också bra. 4 pers går en natt eller två men då är det skönt när gästerna lämnar. Diska i sjövatten, använd dass som finns på öarna, sola och bada och grilla ute på klipporna. Ett tält till sittbrunnen ökar komforten betydligt dagar då vädret är opålitligt, eller kalla kvällar.

Positiva egenskaper:

Prisvärd, pålitlig lättseglad. Hög boendekomfort i förhållande till prisklassen. Ett klassförbund med aktivt forum där mycket kunskap om segling och skötsel finns samlad. Detta bidrar till att båten är en perfekt båt för nybörjaren.

Problem / svaga punkter:

Inte jättestor. Inte jättesnabb. Många båtar som säljs har renoveringsbehov.

Genomförda förbättringar:

Vattentank (85L) för veckoturer i ytterskärgården. Som nybörjare har vi valt att spira genuan istället för att segla med spinnaker. Det gör att båten länsar mycket bättre. En rullgenua och en spirbom är alltså ett bra komplement för turseglaren.

Övriga kommentarer: