Maxi 68


Åsikt inskickad

av Alexander, 2023-10-12


Båtens årsmodell:

1984

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Blandat

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Båten har visat sig kunna nå upp till 7 knop när jag seglat med den. När vågperioden är kort märks det tydligt i båtens rörelser, vilket är något att vara medveten om för de som kan tänka sig att segla i liknande förhållanden. Med mina erfarenheter från att segla både ensam och med besättning har båten erbjudit både mångsidighet och tillförlitlighet för olika seglingsscenarier. Högsta vindstyrkan jag vart ute med den ännu är 20 knop ca.

Hur det är att bo i båten:

Båten är enkel men bekväm och jag har bott i den några nätter. Jag tog bort det lilla bordet framför masten för att få mer plats och det känns mycket bättre nu. Det finns ett annat bord i köksområdet som jag kan dra ut när jag behöver det, och det fungerar bra för måltider och andra saker. Jag har fixat lite med inredningen efter att det kommit in vatten, och lagt till solpaneler så jag kan vara mer självständig med strömmen. Jag är nöjd med förändringarna och tycker det är en bra båt att bo i.

Positiva egenskaper:

Båten har flera positiva egenskaper som jag verkligen uppskattar. Solpanelerna jag har installerat gör att jag kan vara självförsörjande med el, vilket är fantastiskt. Trots vissa renoveringsbehov, särskilt i inredningen på grund av vattenskador, har jag lyckats fixa upp den och båten känns nu hemtrevlig och funktionell. Den är inte bara min transport utan också mitt hem ibland när jag sover ombord. Dessutom, med tanke på att jag är nybörjare, har båten gett mig möjligheten att lära mig segla både ensam och med besättning i olika väder och förhållanden, vilket har varit ovärderligt. Att ha en extern bränsletank till utombordsmotorn är också en stor fördel som underlättar längre turer.

Problem / svaga punkter:

Några svaga punkter med båten inkluderar dess känslighet för korta vågperioder, vilket gör att den rör sig en del i vattnet när vågorna kommer tätt. Å andra sidan är båtens enkelhet också en positiv aspekt eftersom det innebär att de flesta problemen som kan uppstå är lätta att åtgärda med grundläggande verktyg och kunskap. Denna enkelhet bidrar till en lägre stressnivå när något behöver repareras eller justeras.

Genomförda förbättringar:

Jag har genomfört en rad förbättringar och mindre ombyggnader på båten för att göra den mer anpassad till mina behov och öka dess funktionalitet och komfort. För det första har jag installerat solpaneler vilket har gjort mig självförsörjande på elektricitet. Detta är en stor fördel eftersom jag kan spendera längre perioder till sjöss utan att behöva oroa mig för strömförsörjningen. Jag har också renoverat interiören, särskilt efter att ha åtgärdat vattenskador, vilket har förbättrat den allmänna bokomforten och estetiken inombords. En annan förändring jag har gjort är att jag tog bort det lilla bordet i huvudområdet framför masten för att skapa mer utrymme och rörelsefrihet inuti båten. Detta eftersom båten redan har ett utdragbart bord i "köksområdet", vilket fungerar väl för att äta och för andra aktiviteter som kräver en plan yta. Slutligen har jag också monterat en extern bränsletank till utombordsmotorn, vilket ger mig möjligheten att ha med mig mer bränsle och därmed ökar räckvidden för motoriserade resor.

Övriga kommentarer:

Jag är verkligen nöjd med båten i stort och ser fram emot många fler äventyr med den. Min plan är att fortsätta uppgradera den, särskilt när det gäller det elektriska systemet. Jag vill utveckla möjligheten att kunna ladda elverktyg ombord, vilket kommer att innebära att lägga till fler batterier och förbättra laddningsmöjligheterna via de solpaneler jag installerat. Målet är att i framtiden kunna segla till Spanien och tillbaka, och jag känner mig trygg med att den här båten kommer att klara den resan när den tiden kommer.