Omega 28


Åsikt inskickad

av Janken, 2018-10-02
jan.akerstrom@gmail.com


Båtens årsmodell:

1982

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Suverän seglare. Främst i lätta vindar. Båten är ganska överriggad men har mycket bly i kölen så den känns inte vek. Jag har en glider från Gran på rulle vilket funkar bra ända ner till 5 m/s. Sedan är det läge för genuan men med rulle blir det sällan något byte. När det börjar bralla i bör man ta ett rev i storen annars blir hon ruggigt lovgirig. Slörar och halvvind i hårdvind kan bli riktigt jobbiga om man har för mycket storsegel. Men passar man henne och hänger med i byarna så går hon som ett skållat troll även i hårdvind. Jag har hållit (nästan) jämna steg med en Lay Helmsman på kryss i 17 m/s.

Hur det är att bo i båten:

För mig som nästan alltid är ensam så är det eoner av plats (Kom senast från en IF) Salongen blir rymlig eftersom man har skippat toa och stor garderob mellan förpik o salong. Toan på babordssidan i förpiken funkar bra tycker jag. Många bra stuvar trots att garderoben är minimal. Praktiskt pentry med massor av luckor för krubb, pytsar o kastruller. Sittbrunnen är suverän för en ensamseglare. Lite liten om jag har många gäster... men det har jag inte så ofta.

Positiva egenskaper:

Kryssegenskaperna är nästan i skärgårdskryssarklass. Sjövärdig och henterbar i grov sjö Utrymmet är jättelikt för en 28-forate.

Problem / svaga punkter:

Roderlagringarna i delrin är inte så optimala. Dåligt med fack i sittbrunnen. Inga invändiga fack i sargerna.

Genomförda förbättringar:

Fast kyl under navigationsbordet. Tagit hem salingsbordet och ställt det i förrådet. Har ett lagunfäste i salongen och använder lagunbordet inne i båten. SLipper det gigantiska bordet och får ännu mer plats. Nya delrinlager och bort med gummiflärparna vid rodret. Motor från 1998.

Övriga kommentarer:

Suverän båt för mig som ofta seglar ensam. Funkar bra för två också.