Albin Cumulus


Åsikt inskickad

av Lasse, 2003-07-18


Båtens årsmodell:

1980

Års erfarenhetet av modellen:

13 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Bra på kryssen och i vindar upp till 8 m/s. Går att segla med fullt ställ och 4 vuxna ombord upp till denna vindstyrka. Jag brukar vanligen gå över till självlående focken när vindarna går uppemot 6 m/s och familjen är med. Cumulusen går sämre på kryssen i grov krabb sjö jämfört med W30 tillex. Beror förmodligen på skrovformen, hon bör seglas så upprätt som möjligt. Med riggen hårt ansatt seglar hon lika bra som båtar med ett par procents högre lys.

Hur det är att bo i båten:

Förpiken är väldigt rymlig, det går att sova 2 vuxna och 2 småbarn där utan större problem. Toaletten är en del av förpiken och det är en nackdel om man måste upp på natten men å andra sidan kan man ju gå iland och göra sina behov också. Föredrar nog ändå toalösningen som den är eftersom det ger en STOR toalett. Har varit i större båtar med separat toa där man knappt kunnat vända sig och det är inte bättre. Numer sover barnen i förpiken och de vuxna i salong/stickkoj. Funderar på att göra salongskojen til

Positiva egenskaper:

Skulle vilja kalla Cumulusen en "snäll" båt. Verkligen lätthanterlig, bra på kryssen och tål vind bra. Suverän sittbrunn, komplettera den med sittbrunnstält så får du en dubbelt större båt. Masten och vanten är överdimensionerade men det tycker jag inte är negativt. Hela båten känns alltigenom stadig.

Problem / svaga punkter:

Motorn kunde gärna varit 2-cylindrig. Den är visserligen driftsäker och bränslesnål (har kört 100 distanser på 11 liter diesel!!!) men stöter och vibrerar. Vissa upplever att masten pumpar i hamn med vibrationer i båten som följd men det beror säkert då delvis på att riggen är för löst ansatt. Kölen är av järn vilket medför ständigar rostangrepp, borde varit bly. Vissa modeller har skumfyllt roder där rekommendationen är att byta det. Jag vet inte på hur många Cumulusar rodret gått av men det ger en osäke

Genomförda förbättringar:

Har skippat babordskojen och flyttat in spisen vilket gav mer utrymme, har även satt in skåpar i förpiken (rekommenderas!!!). Gjort om handfatet så att det går att skjuta in istället för vicka ned. Vinylklätt tak med teakribb. Portlight till stickkojen, vilket var ett lyft. Nya avlastare, teak i sittbrunnen, Lewmar storskotskena, kraftigare bomfäste för storskotet, Självslående fock etc.

Övriga kommentarer:

Sammanfattningsvis är det en perfekt båt för oss (2 vuxna och 2 barn). Hon är rymlig och relativt snabb. Vi brukar vara ute och familjesegla ett par veckor varje sommar, förutom helgseglingar. Kapppseglar också med gott resultat, klubbtävlingar och regattor.