Albin 79


Åsikt inskickad

av Mats Rosengren, 2003-07-07


Båtens årsmodell:

1977

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Båten seglar mycket väl upp till sitt LYS. Trots att jag är en medelmåtting seglare håller jag lätt jämn fart med andra båtar i samma storlek med LYS på 1.03 eller till och med mer. Båten är begynnelsevek (kan vara jobbigt i byiga vindar, vanesak) men slutstyv. Mycket lättdriven i lätta vindar och tar förvånansvärt mycket höjd på kryssen. Välbalanserad även vid hårdare vind och är rätt trimmad alltid lätt på rodret. Relativt känslig för hur riggen ställs, första säsongen seglade båten inget vidare för mig,

Hur det är att bo i båten:

2 personer semestrar lätt i båten. Ett barn därutöver skulle fungera bra. Helgseglingar med upp till 4 personer är inga problem, men långsemester med 4 fullvuxna skulle nog bli jobbigt. Mycket trevlig med sin "öppna planlösning" (inget främre skott). Uppskattar också den separata toaletten. Lite underligt "dödutrymme" under sittbrunnen, men där brukar jag stoppa in väskor och segel som man vill få undan.

Positiva egenskaper:

Mycket välgjord och fin finish på både trä och plastarbeten. Med rätt underhåll så är båten fortfarande fräsch efter 25 år. Blyköl, vilket är det enda rätta på en segelbåt i mitt tycke. Innanpåliggande roder, klart plus i mina ögon. Seglingsegenskaperna var verkligen en positiv överaskning. Motorn gör sitt jobb förvånansvärt bra och båten är lättmanövrerad även vid trixande i hamnbassänger.

Problem / svaga punkter:

Vid riktigt kraftiga grundstötningar kan båten ta stryk i akterkant kölen. Titta efter sprikor, krackeleringar eller lagningar (ofta kallade "förstärkningar") i kölsvinet. Lättare grundstötningar är inte ett större problem för Albin 79 än för vilken båt som helst (hade kontakt med tre oberoende varv innan jag köpte). Ett litet minus även för trång sittbrunn. För två personer är det inga problem, tre är okej, med fyra blir det trångt. Här är till exempel Maxi 77 starkare.

Genomförda förbättringar:

Installerat log och GPS. Gjort en ordentlig epoxi-behandling eftersom jag har tänkt behålla båten i några år. Satt i en septitank.

Övriga kommentarer:

När jag tittad efter en ny båt för två år sedan hade jag inte en tanke på Albin 79, men jag blev "omvänd" efter att ha tittat och seglat. Jag råder alla som letar efter en båt i denna klassen (Albin 78, Maxi 77 etc.) att även ta 79:an med i beräkningen. Gå i alla fall ner i en och titta, den är mycket mysigare än de plastigare Albin 78 och Maxi 77! Jag upplever i alla fall att jag har fått en båt som kommer att räcka för mig i många år framöver, och dessutom till ett bra pris. Köp ett välskött exemplar, det