F12


Åsikt inskickad

av Peter Kloss, 2003-05-20
peter_kloss@yahoo.se


Båtens årsmodell:

1970

Års erfarenhetet av modellen:

5 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Har ett skrov som påminner om en segelkanot med kapad häck. Min båt har gamla segel men seglar ändå mycket bra. Båten har en sänkköl. Det är som ett stort ihåligt centerbord som man sänker ner blyvikter i. Ca 100kg väger den totalt. Det är en ganska liten kölvikt och båten är lite jollelik samtidigt som den har en större båts slutstyvhet. Det smala skovet ger bra kryssegenskaper och förhållandevis torr gång i sjö tack vare att däcker är utdragen ca en decimeter förbi skrovkanten.

Hur det är att bo i båten:

Båten är kappad och golvet är plant i hela båten. Har man ett kapell med ett par båger eller ett bomtält över sittbrunnen som för övrigt är kansa stor så ska den fungera utmärkt för två att kampa i. Tofterna går tvärskepps och är löstagbara.

Positiva egenskaper:

Bra seglingegenskaper, mjuk gång, säker, rolig att segla, inte dyr, vacker, enkelheten. Men tar sig in i grunda vikar

Problem / svaga punkter:

utrymmet mellan botten och "golvet" i båten är fyllt med skum. Vid en noggrannare titt visade det sig att hela altet var vattenfyllt. Detta har gjort båten mkt tyngre än vad som är tänkt. gelcoaten under vattenlinjer hade dessutom blåsor som liknade böldpest.

Genomförda förbättringar:

Jag har tagit bort celcoatlagret undervattenlinjen och målat med tjär-epoxy Jag har även tagit bort golvet och skummet. Har lagt på ett extra lager med matta och polyester och plastat upp ett nytt golv på spant gjorda av frigolit och plyfa. Arbetet är inte slutfört ännu. Jag har även börjat sy ett nytt kapell till båten. Jag har planer på att utrusta båten med peke får att antingen kunna föra två försegel eller en större genua. Båten ska oxå göras robar.

Övriga kommentarer:

Jag förstår inte att denna båt eller båttyp inte är populärare. Jag seglar den ofta ensam men det är inga problem att vara tre heller.