Albin 82MS


Åsikt inskickad

av Joacim, 2002-01-24


Båtens årsmodell:

1980

Års erfarenhetet av modellen:

21 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Detta är en motorseglare, alltså inte så snabb, lys 0.95 är ungefär vad den klarar av. Den självslående focken den levererades med måste bytas ut mot genua för att den skall röra på sig. Bästa bogen är halvvind och bakåt men det går hyfsat att kryssa med den ochså. På kryssen gäller det att inte hålla för högt i vind, på hård kryss seglar den bäst med enbart genua. Den grunda kölen ger rätt stor avdrift, framförallt när båten lutar, vilket gör att man bör segla så upprätt som möjligt.

Hur det är att bo i båten:

Mycket rymlig för sin storlek. Förruffen och akterruffen är åtskiljda av en stor sittbrunn. Pentryt och dinetten fungerar utmärkt för upp till 4 personer, är man fler får man sitta i sittbrunnen och äta (9-10 personer får plats). Kojerna i förruffen är i kortaste laget (190 cm), i akterruffen är dom 200 cm.

Positiva egenskaper:

Båten manövrerar utmärkt både för motor och för segel. Motorn på 36 hk. räcker alltid till för att ta sig dit man vill. Kappellet över sittbrunnen tillsammans med den stora vindrutan gör att man kan sitta "inne" och köra vid dåligt väder.

Problem / svaga punkter:

Den självslående focken fungerar inte. Rullbommen för revning av storseglet fungerar inte bra.

Genomförda förbättringar:

Bl.a: Rullgenua. Fall samt kick neddragna till sittbrunn, winsch och avlastare placerade på babords sida innanför vindrutan. Penryt ombyggt för att få plats med ugn. Kylbox installerad i skåp under förliga sittplatsen i dinetten. Badbrygga ditsatt.

Övriga kommentarer:

Mycket båt för pengarna.