Maxi 95


Åsikt inskickad

av Anders Berglund, 2003-04-03
anderseo.berglund@telia.com


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

person(er)

Seglingsegenskaperna:

Vi köpte båten förra året och har upplevt lite olika vädertyper. Något riktigt blåsväder har vi inte råkat ut för. I 10-13 m/s känns hon mycket trygg och förtroendeingivande. Lite seg i svaga vindar. Men den nya gjutjärnsgenuan drar bra i svaga vindar.

Hur det är att bo i båten:

Rymlig som få båtar i samma storlek. Vi är fem i familjen och samsas gott och väl om utrymmet. Till i år har vi köpt ett stort sittbrunnskapell på bågar som ger en däckssalong i den stora sittbrunnen. Vi har ett vinkelkök med ugn som bidrar till att öka den kulinariska delen av seglingsupplevelsen.

Positiva egenskaper:

Rymlig, trygg och stabil i pris tack vare en aktiv klubb och engagerade ägare.

Problem / svaga punkter:

Maxi konceptet i sig med seryetillverkning av stora volymer och strävan efter ett lågt pris har naturligtvis satt sina spår i kvalitén på båttypen. Det är dock viktigt att veta att bristerna inte är svårare än att de genom åren åtgärdats av ägarna. På vår båt är styrningen helt utbytt till en virestyrning som ger en fantastisk kontakt med båten, nästan jolle-känsla i rodret. Maststöttan bör ses över på äldre båtar.

Genomförda förbättringar:

Ny motor 2001. Ombyggt kök i vinkel med ugn. Ny styrning, ny vattnburen gasolvärme. Förstärk maststötta. Förstärka vantinfästningar.

Övriga kommentarer:

Maxi 95 är inte vacker men den är mycket, mycket rymmlig. Som Maxi 95 ägare vet man att det finns en mängd andra driftiga Maxi 95 ägare som gärna delar med sig av sina erfarenheter av och tips till förbättringar. Det finns ca 1600 byggda båtar men nästan inga till salu om man tittar bland båtannonser. De få som finns till salu säljs omgående om de är rätt prissatta. Det borde säga lite om båtens popularitet.