Albin Viggen


Åsikt inskickad

av Johan Lindqvist, 2003-03-24


Båtens årsmodell:

1978

Års erfarenhetet av modellen:

5 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Kryss: begynnelsevek ,men slytstyv. Klarar kuling utan problem .Man får inte gå för högt mot vinden ,då stampar förskeppet. Båten vinner på ,att man faller av lite grann från vinden. På läns och slör:Inge problem!

Hur det är att bo i båten:

Trångt ,dåligt med stuv för köksprylar. Lågt till taket .Båten går dock bra att sova i.

Positiva egenskaper:

Bra sjöegenskaper ,styv och trygg. Går utmärkt att göra långa överseglingar med.Mycket stor sittbrunn för sin sorlek(som i 28-30 fotare).Det är ju en avsevärd tid som man är i sittbrunnen. ett sittbrunställt är att rekomendera ,då får man bort mycket stuv i hamn.

Problem / svaga punkter:

Mastsstötta saknas.Masten står på rufftaken och ska stöttas av det främre skottet.Det funkar inte ,skottet är för svagt och rufftaket bågnar ,vilket medför att för,aketer och spridarstag blir farligt slappa!!!

Genomförda förbättringar:

En maststötta i fyrkantsprofil i syrafast.stöttan är som en ram eller som ett dörrfoder i öppningen i det främre skottet. Detta för att man ska kunna passera till förpiken utan att fastna i en pelare ,som står mitt i den redan så trånga öppningen.

Övriga kommentarer:

Jag kan starkt rekomendera Albin Viggen, inte bara till nybörjare, utan även till återfallsskeppare som vill ha mycket båt för pengarna!