Murena


Åsikt inskickad

av Anders Kullstam, 2003-01-12
anders.kullstam@telia.com


Båtens årsmodell:

1981

Års erfarenhetet av modellen:

4 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Mina erfarenheter är att den seglar bra (ev ngt begynnelsevek) och går förhållandevis tort och fint i sjön trots sin förhållandevis stora bredd.

Hur det är att bo i båten:

För oss vanligtvis upp till tre och fyra personer är det gott om plats och bra längd på kojerna. Det krävs dock lite "diciplin" i samband med matlagning då det är lite trångt vid köket om man samtidigt skall upp och ner i båten.

Positiva egenskaper:

Det bästa med båten är den mycket rymliga sittbrunnen med lagom höga sarger som gör den bekväm. Ett pluss är också sargens överkant är så bred att man bekvämt kan sitta där och segla. Därnäst är det breda och plana däcket, som tom sträcker sig längs och utanför sittbrunnen, och gör det bekvämt att vara på båtens däck och ta sig ner i sittbrunnen. Vanten sitter inne mot ruffsidan och man går lätt förbi dessa även med packning. En finess är också att när man går ned i ruffen så går man rakt inn i ruffe

Problem / svaga punkter:

Så som de flesta 1/2 tonnarna från 70-talet så är bärigheten i aktern dålig - när båten blir utrustad för familjesegling och är semesterpackad så sätter den sig på häcken. Pulpiten är för smal i framkant.

Genomförda förbättringar:

Jag har byggt på en badplattform liknande den som beskrevs i segling nr 3 år 2000 och båten har blivit enklare att bada från (och säkrare) samtidigt som den utseendemässigt blivit mer "modern" och inte längre uppfattas som att "sitta på häcken". På min båt har jag flyttat ner kölens tyngdpunkt (hyvlat av uppe vid kölsulan och gjutit på borttaget bly som förtjockning längst ner på kölen) så nu är den inte så begynnelsevek. Pulpiten har flyttats ca 15 cm akteröver (och delar av stävbeslaget för pulpitr

Övriga kommentarer:

Ville ha en masthedriggad båt som passar för såväl inomskärssegling som havssegling med segel - lättarbetade för hantering av två personer. Måttligt stor rullgenua och inte altför jobbig stor. Efter att ha åkt runt och tittat/sökt efter bra 1/2 tonnare för familjesegling, och god selare för en del kappsegling, så fasnade jag för Murenan. Hittar man ett bra exemplar (tyvärr finns det många dåliga självbyggen) är detta en toppenbåt och jag är helt nöjd med den nu när jag seglat några säsonger.