Albin Nova


Åsikt inskickad

av Cecilia Raud/ Magnus Gartorp, 2003-01-03


Båtens årsmodell:

1985

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Vi köpte novan i Danmark och seglade upp den till Uppsala under första semestern med stundtals hård vind och grov sjö. Trots att båten var ny för oss var det aldrig otryggt. Den tog sjöarna fint och seglade bättre än de flesta vi mötte på vägen. Behövde revas vid 9-10 m/s mest för bekvämlighetens skull. Går som tåget.

Hur det är att bo i båten:

När vi hade seglat i ett par veckor kom jag på att det enda som inte var perfekt när det gäller praktiskt och bekvämt boende var att toan står nära högra skottet vilket för högerhänta kan upplevas lite trångt vid vissa "nödvändiga" tillfällen. Tjocka härliga dynor, ett bord som är ur vägen, mycket stuvutrymmen i pentryt, bra lådor och garderob. Om det blir regnigare nästa säsong kan jag tänka mig att jag skulle vilja ha ett utrymme att slänga in våta sjöställ i. Ett stort plus är den generösa takhöjden.

Positiva egenskaper:

En härlig båt som seglar bra nog för att inte tveka att gå ut i lite busväderoch taxa lite sjömil med. Samtidigt urtrevlig och praktisk invändigt. En väldig bra detalj är att masten går ner på toan och alltså inte hindrar i salongen alls. Vi älskar dessutom den 120 cm breda akterkojen,

Problem / svaga punkter:

Spidarfästen har det varit problem med på en del novor. Toan har ingen skylight vilket gör att man alltid måste tända. en del tycker att det är negativt att toan ligger för om huvudskottet men det gör att salongen blir rymlig så för oss är det en fördel. Det går att gå på toa även i grov sjö med lite planering.

Genomförda förbättringar:

Är igång med att förbättra elsystemet, sätta i sötvattenkylning, lägga in ny teakdurk bla.

Övriga kommentarer:

Mycket bra båt som räcker länge!