Comfort 30


Åsikt inskickad

av Göran Weiler, 2002-12-30


Båtens årsmodell:

1975

Års erfarenhetet av modellen:

27 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Extremt snabb i lättvind men även bra hårdvindsbåt. Måste dock revas i god tid för att inte bli ohanterligt lovgirig. Mycket slutstyv. Välseglande för spinnaker. Broachar inte i första taget. Tyvärr, dock, har båten mastheadrigg, vilket var regel på 1970-talet.

Hur det är att bo i båten:

Bra för 4 vuxna efter viss intrimning. Har fungerat utmärkt under c:a 20 st 48-timmarsseglingar samt flera seglingar över Nordsjön i mycket hårt väder mm. Tagit bort det ganska onödiga navigationsbordet för att lättare komma i och ur stickkojen.

Positiva egenskaper:

Snabb, välseglande. Pålitlig i hårt väder. Välbyggd. Bra stuvningsutrymmen. Stor sittbrunn godkänd för havskappsegling. Väl tilltagna självlänsar.

Problem / svaga punkter:

1) Tendens till svajköl. 2) Masten tenderar att tryckas ner i rufftaket med åren, vilket inte är så farligt som det låter men bör åtgärdas av estetiska och ekonomiska (andrahandsvärdet) skäl. 3) De äldre båtarna har endast en förtöjningsknap på fördäck. 4) Kondensproblem.

Genomförda förbättringar:

1) Bottenstock plastades i mitten av kölsvinet. Därmed eliminerades svajkölsproblemet. 2) Svackan i rufftaket har åtgärdats. Kan göras på olika sätt. 3)Förtöjningsknapar har monterats på relingen som ersättning för centrumknapen. Enkel match! 4) Ventilationen har förbättrats genom att "kalla väggens princip" tillämpas. Luft tas in genom en lågt placerad ventil och två extra utluftsventiler placeras, en i garderoben och en i toaletten. Voilà!

Övriga kommentarer: