Omega 28


Åsikt inskickad

av Björn Fischer, 2002-12-12


Båtens årsmodell:

1980

Års erfarenhetet av modellen:

7 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

För sin storlek en snabb båt. Något överriggad, vilket gör att det är en fin lättvindsbåt, men måste revas tidigt om det blåser upp annars blir hon vek och lovgirig framförallt på kryssbogar.

Hur det är att bo i båten:

Jag hade min Omega 28 från åren 1989-1996 och när vi började, var vi 2 personer. Vartefter tiden gick kom också tillökning i familjen med 2 barn. För 2 personer är båten väldigt lagom, men blir det fler kan det kännas trångt efter några veckors semester. Framförallt sittbrunnen känns då trång.

Positiva egenskaper:

Mycket fina segelegenskaper. Vettig planering i båten. Navigationsbordet är perfekt även som skötbord, m.m. Smart lösning av sjökojer. ( Man flyttar fram ryggstöden på salongskojerna och får då 2 fullängds-sjökojer. Mycket båt för pengarna. I största allmänhet rejält byggd.

Problem / svaga punkter:

Trång sittbrunn samt dålig bärighet i aktern då båten är väldigt smal över aktern. Viss lukt från motorn ( som ligger i förpiken ) sprider sig gärna i hela båten. Toaletten är en nödlösning.

Genomförda förbättringar:

Monterat öppningsbar ventil i stickkojen för att få in ljus och kunna vädra. Bytt plats på instrumentpanelen för motorn. Satte den i det aktre stuvfacket i sittbrunnen. Tidigare placering gjorde att risk fanns för att nyckeln skulle brytas av p.g.a. hela panelen satt "mitt i vägen" för fötter, etc. Bytte vattensäck mot en riktig plasttank som monterades under sittbrunnen. Bytte ut roderbussningar, vilka kan börja glappa med tiden.

Övriga kommentarer:

Köpte min båt 1989 för 145000:- Och sålde den 1996 för samma pengar. Detta var innan beg.priser för segelbåtar sköt iväg och innebär att det finns ett bra andrahandsvärde i båten om den sköts. När jag letade efter just en Omega 28 tittade jag på åtminstone 5 båtar innan jag bestämde mig. Skicket är högst varierande och det lönar sig att leta efter just den där fina.