Albin Delta


Åsikt inskickad

av Håkan Winbom, 2002-11-12


Båtens årsmodell:

1985

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

person(er)

Seglingsegenskaperna:

Mycket lättdrivet skrov, i lätt vind seglar hon om betydligt större båtar. Hon bygger dock vågor väldigt kraftigt, jag tycker inte riktig hon seglar upp till sin längd. Min båt är snudd på fallgirig om hon inte kränger, jag har lutat masten mer och mer akterut varje år, vilket jag tycker har hjälpt en del. Den självslående focken tycker jag inte är någon hit. jag seglar nästan alltid med en stor genua 2 i mylar. Jag funderar på att skaffa en 120% fock att ha när genua två är för stor, och som tål mer vin

Hur det är att bo i båten:

Mycket bra, jag hade tidigare en Fenix, vilken i princip har liknande planlösning, men deltan känns dubbelt så stor, lite av tre rummare,.. Jag retar mig på att ruffen slutar alldeles framför masten, vilket medför lågt i tak på Toan, (och att man alltid 'snubblar' när man står vid masten, tex för att sätta spin bom)

Positiva egenskaper:

Seglar bra! bra att bo i! stor dinnet, med ett par pallar kan man sitta 8 pers i dinneten och äta! (det krävs lite hjärterum) Min båt är i princip helt klädd med trä invändigt, Curt Gelins negativa kommentarer stämmer därmed inte på den punkten, och hans övriga kommentarer delar jag inte heller.(jag köpte båten efter att ha läst 300 segelbåtar i test)

Problem / svaga punkter:

Dålig roderverkan vid kraftig krängning, lätt att 'broacha' om man har för mycket segel uppe på undanvind. Mörkt på toan, jag har sett att flera sätter in ett extra fönster, lockande.

Genomförda förbättringar:

Luta masten maximalt akterut, för att motverka fallgirighet. Lazy Jacks (enkel lösning, knopa fast dem i spridar fästet på övre spridarna. tagla en ögla runt en kaus ca 2m ovanför bommen, fäst hanfot i skot bygeln på bommen,trä genom kaus, justera spänningen i framkant på bommen.

Övriga kommentarer:

Min båt har en stor med 5 genomgående lattor, och maximal akterrunda, vilken jag är mycket nöjd med, den öppnar fint i lätt vind, och håller kvar buken långt fram när det blåser hårt.