Nordisk Folkbåt


Åsikt inskickad

av Henrik Uddemar, 2002-07-09


Båtens årsmodell:

1947

Års erfarenhetet av modellen:

år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Mycket långsam seglare i svag vind (mindre än 5m/s) i starkare vind helt underbar. Lutar stabilt och går högt i vinden. Inte så jättesnabb på länsen ens i medelhårdvind (6-8) men vågsurfar bra, farter nära 6,5knop är inte omöjliga. Skrovet känns mycket stabilt.

Hur det är att bo i båten:

Om man är goda vänner eller ännu hellre gifta, är den otroligt mysig. Med fotogenlampa och stearinljus får man upp behaglig värme och höjer mysighetsfaktorn ännu mer. Är man ute efter ståhöjd bör man se till en större havskryssare.

Positiva egenskaper:

Känns trygg på östersjöns vatten trots avsaknaden av självläns. Vacker om den skötts på rätt sätt. Ringa djupgående gör att man känner sig säker inför angörande av hamnar.

Problem / svaga punkter:

Aningen dragig i ruffen. Ett vanligt fel är att det läcker in vatten i ruffens framkant. En konstruktions miss. Kan kännas lite underriggad.

Genomförda förbättringar:

Grabbräcken

Övriga kommentarer:

En båtklass med lång och spännade historia. Har man en gammal båt ligger man gärna en lång stund på kvällen och funderar över hur det såg ut när den seglades för 55år sedan, vart den varit och vilka som haft den. Ger goda möjligheter till landsegling (slipning, oljning, lackning) och skall skötas ordentligt för att behålla sin skönhet.