Arcona 370


Åsikt inskickad

av Joakim Harlin, 2015-09-16


Båtens årsmodell:

2003

Års erfarenhetet av modellen:

4 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Seglar förträffligt i alla vindar och på alla bogar. Pigg och snabb inte minst på kryss - bra höjdtagningsförmåga. Mkt fin och direkt känsla på rodret. Reagerar snabbt med små rattrörelser - lite sportbilskänsla. Samtidigt inte nervös - balanserar perfekt och rodertrycket är måttligt även i hård vind. Lagom styv. Klarar frisk vind bra men går bäst med ett rev i storen från ca 10 m/s.

Hur det är att bo i båten:

Mkt bra utrymmen för sin storlek. Många och bra kojer även för fullvuxna. Ståhöjd för det flesta ända fram till förpiken. Rymlig stuv om SB som praktiskt kan nås även via toan. Goda stuvutrymmen överlag. Smart stuvning av sittbrunnsbordet under aktertoften. Bra pentry. Fint träarbete och hög kvalitetskänsla inombords.

Positiva egenskaper:

Hög kvalitet i bygget, i designen och många bra/smarta lösningar som stålbalk i botten, KeelPro som skyddar vid grundstötningar, blyköl, vattenväxlande kylskåp, bäddbar u-soffa. Känslan och farten i seglingen gör en sann seglare glad i själen. Mysfaktorn i inredningen gör besättningen lika glad.

Problem / svaga punkter:

Brant nergångstrapp. Något trångt för benen vid navigationnsbordet. Lite tight att komma förbi den stora ratten under segling. I hamn kan man enkelt montera av den och få direkt access till badplatformen.

Genomförda förbättringar:

Hade Arcona eftermontera en integrerad KeelPro i framkant kölen, anakarspel i aktern och slingerskydd så att SB salongskoj fungerar som sjökoj. Lät tillverka en metallskoning längst ner på stäven för att ta småsmällar mot klippan - borde finnas på alla mera rakstäviga båtar.

Övriga kommentarer:

Fortfarande en modern och konkurrenskraftig design i en storlek som är relativt lätthanterlig för 1-2 pers och samtidigt stor nog att vara bekväm för fullvuxna.