Maxi Fenix


Åsikt inskickad

av Sten Sundén, 2002-05-27


Båtens årsmodell:

1983

Års erfarenhetet av modellen:

4 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Verkligen lättseglad! Särskilt med självslående fock, man blir lite lat och skiftar inte till genua även om man skulle vinna fart på det. Båten funkar bra att segla bara på storen. Tyvärr tappar man lite fart på halvvindar med den självslående focken. Vi seglar ofta spinnaker på 2 pers tack vare spinnakerstrumpa och relativt liten spinnaker (45 kvm). Det går lugnt och säkert men ändå med bra fart.

Hur det är att bo i båten:

På två bor man nästan lyxigt i FENIXen. Vi har dinetten, och från den når man nästan till allt i pentryt, lådor, spis, kyl! Men det blir trångt runt bordet om man är 4 vuxna! Inredningen håller bra klass jämfört med många jämförbara båtar som upplevs spartanska jämfört med FENIX:en. Jag har kluven inställning till förpiken! Trevligt med gott om plats runt toalett och handfat. Bra ventilerat. Fina stuvutrymmen. Synd att bara 1 vuxen ryms. Å andra sidan kan det bli lite känsla att man bor i toaletten när man

Positiva egenskaper:

Rolig att segla! Bra kvalitet på bygget och relativt bra klass på inredningen jämfört t.ex Cumulus.

Problem / svaga punkter:

Motorn kunde vara kraftigare. Inte mycket att komma med i kraftig motvind!

Genomförda förbättringar:

Bytt toaslangar (original) till diffusionstäta för att slippa toalukt i förpiken. Investerat i spinnaker och spinnakerstrumpa. Den sistnämnda gör att spinnakern används oftare än om man inte haft den! Rekommenderas!

Övriga kommentarer: