Bellona 23


Åsikt inskickad

av MoeJoe, 2014-11-25


Båtens årsmodell:

1979

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Inte är den särskilt snabb men den tuffar på helt ok. Medelstyv skulle jag väl säga.Jag har endast Genua 1 och Stor, och behövde i alla fall aldrig reva första sommaren i vindar uppåt 10m/s. Har bra balans med de seglen, varken lov eller fallgirig. Släpper man lite på storen så rätar den sig snällt om man tycker det blir obekvämt. Tar faktiskt höjd på kryssen helt ok, 45 grader är inga problem i alla fall.

Hur det är att bo i båten:

För 2 fungerar det fint, då kan man slänga prylar och väskor i fören och sover bäst i sidokojerna. Som mest har vi varit 5 fullvuxna karlar och då var det ruskigt trångt och stökigt förstås. Lite primitivt kök men det fungerar. Full ståhöjd i ruffluckan under sprayhooden åtminstone där man lagar käk.

Positiva egenskaper:

Rätt stadig och trygg för sin storlek, kryssar helt ok. Bra med utrymmen att stuva undan saker. Mycket båt för pengarna, de ligger ofta på Blocket för 20-35 tusen. Köp den finaste och dyraste säger jag, får man igen istf. att behöva renovera. Den är enkel att segla ensam, särskilt när man som jag har rorkultspilot och neddragna fall. Kölen är en blyfena och tål nog en hyfsad smäll. Känns som en "riktig båt" i kompakt format.

Problem / svaga punkter:

Ingen toalett och ingen självklar plats att ställa en portapotti om man skulle vilja ha en sådan. Jag använder en hink.. Begränsade möjligheter att trimma riggen (masthead). Rätt dålig bärighet i aktern, så om man sitter 4 personer i sittbrunnen går den på häcken. Men med packning förut och full vattentank fungerar det hyfsat. 2-3 personer ombord känns ändå mest lagom.

Genomförda förbättringar:

En hel del. Bl.a. köpt nya segel (stor och genua) och nästan ny utombordare. Inte galet dyrt då Gransegel har budgetvarianten "Rolly Tasker" och en Hidea 5hk räcker rätt bra. Bytt all löpande rigg. Dragit ner fallen till sittbrunnen. Monterat rorkultspilot. Städat bort gammal el och bytt till nytt eller ersatt med mobila lösningar. Bytt rostiga kölmuttrar. Tätat här och var i taket där gamla genomföringar och borrhål behövde ny massa/silikon. Diverse nya block och skotlås. Till nästa säsong blir det ett peke i fören, längre badstege, rull-revning för förseglet och diverse annat för bekvämligheten. Ska även snygga till invändigt så mycket jag hinner.

Övriga kommentarer:

Bra första eller andra båt. Tryggt köp om du kollar exemplaret noga. I Roslagen åtminstone blir modellen ofta igenkänd av lite äldre seglare som hade en sådan på 70 eller 80-talet. Jag kör min 1-2 säsonger till åtminstone.