Hallberg-Rassy 31 Monsun


Åsikt inskickad

av Bosse, 2013-03-26


Båtens årsmodell:

1975

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Trög i lätta vindar. Av lätt insedda skäl. Pinnar på duktigt om det blåser över 6-7 m/s. Man behöver inte fundera på att reva förrän vid 10-12 m/s. Rör sig underbart tungt och mjukt, även í grov havssjö. Fungerar bra att dreja bi.

Hur det är att bo i båten:

Naturligtvis trång med dagens mått mätt. Men fungerar ypperligt för 2-3 personer.

Positiva egenskaper:

Kursstabil som få. Med rätt trim, kan man gå ned och sätta på kaffet utan att låsa rodret ens. Rejäl byggkvalitet från början. Märks att detta är ett bygge för de stora haven. Oerhört fin klass på snickerierna. Gelcoaten ser så gott som ny ut, efter snart 40 år...

Problem / svaga punkter:

Svårt att komma mot målet vid kryss i svaga vindar. Svår att styra vid backning, som med de flesta långkölade båtar. Man bör planera ordentligt i förväg vid manövrer i trånga hamnar, spec. om det blåser. Förskeppet driver lätt iväg. Bogpropeller underlättar antagligen...

Genomförda förbättringar:

Motor helrenoverad. Nya dynor, ny kamin, varmvattenberedare, badplattform i aktern och peke med inbyggd stege. Fall och revlina till rullbommen draget till sittbrunnen.

Övriga kommentarer:

En trygg, säker och tidlös båt. Vackra linjer. Blir aldrig omodern och hittar alltid köpare. Priserna har nu sjunkit en bit i den allmänna krisen och man får ett vackert exemplar för under 300.000.