Storebro Royal 33


Åsikt inskickad

av Patrik Sjöstrand, 2012-11-17


Båtens årsmodell:

1983

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Efter en sommar med båten (& med en nyfödd i besättningen) har jag inte hunnit testa så mycket. Har iallafall insett att det är en trygg båt för familjesegling men ändå med hygglig fart. Var ute en "stormhelg" i september, det hade blåst upp till 22 m/s dagen innan och det var ca 3,5 meter våghöjd utanför Islandsberg och 14 m/s. Med två rev i storen och väl inrullad Genua gick det som tåget, välbalanserat och runt 7 knop, t o m upp mot 8 i byarna. Och hur behagligt som helst :-)

Hur det är att bo i båten:

Vi är två vuxna och tre barn (0, 7 & 10), det funkar bra att bo och det finns riktigt gott om stuvutrymmen, har nog hittat nya stuv varje gång vi varit ute. Kojlängden i akterruffen är i minsta laget men funkar väl för barnen som trivs med att ha en helt egen del av båten. Väl tilltaget pentry, möjligen lite liten kylbox för dagens behov. Även toan har gott om svängrum. Flytvästar som alltid brukar vara svåra att hitta naturlig plats för har sin givna plats ovanför vattentanken i gången till akterruffen, vi lyckas stuva fler än 10 västar där!!!

Positiva egenskaper:

Trygg, rymlig, fantastisk träkvalitet, akterruffen, akterdäcket, möter motstöt på ett mjukt och behagligt vis

Problem / svaga punkter:

Svårt att bada för mindre barn då det är högt och smalt i aktern. Gungar något mer i sidosjö än jag är van vid, troligen beroende på det smala akterskeppet, detta gör att man ibland "vinglar" fram och får parera en hel del med ratten. All hantering av storseglet sker vid masten.

Genomförda förbättringar:

Hittills har jag bara hunnit med att byta ugnen. Inför nästa år planerar jag sittbrunnskapell och möjligen en badbrygga. Utöver det lite puts och studs.

Övriga kommentarer:

När jag besiktigade båten lyckades jag boka upp en av konstruktörerna, John H V Lindblom, som besiktningsman, det var intressant att få träffa konstruktören och få lite insyn i tankar och lösningar.