Marieholm IF


Åsikt inskickad

av Stefan Millgård, 2002-05-14


Båtens årsmodell:

1967

Års erfarenhetet av modellen:

6 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Styv båt som ändå går att få fart på i måttliga vindar om man ids trimma litegrand. Går bättre ju mer det blåser och bär fulla ställ tills man inte vill vara ute mer. Har själv varit ute i 20m/s, men då fick jag reva storen och använda focken men det gick bra ändå. Klarar grov sjö galant och stoppar inte upp på kryssen utan skär vågorna med tyngd. Dock är det ingen "fickparkerare", särskilt inte bakåt. Mycket fin seglare överhuvud taget.

Hur det är att bo i båten:

Nja, det går om man inte har så stora krav. Vår IF (nu såld) nr-11 hade ombyggd inredning- direkt om babord vid nedgången fanns ett fast tvålågigt pentry, fast rostfri diskho med färsk- och havsvattenpumpar. Inga stickkojer förutom ett litet stuvutrymme om styrbord. Värmaren monterades i aktre stuven med slang in i ruffen-kanon. Annars är det gott om stuv under kojerna och det är mest frånvaron av toalett och ståhöjd som är jobbig.

Positiva egenskaper:

En riktig segelbåt, kan kryssa för enbart fock eller stor om man vill, robust och tål hårt väder samtidigt som den är trevlig i alla väder. Nära vattnet men ändå tryggt. Sticker endast 1.20m och har överhäng vilket gör att man når de trevligaste ställena i naturhamnarna.

Problem / svaga punkter:

Motorbrunnen bör vara igenplastad. Dock innebär motorn på akterspegeln ett elände i sjögång pga hävstångseffekten. Roderinfästningarna (rodret) kan spricka, liksom rodret om vatten kommit in och frusit. IF-förbundet har sammanställt en bra skrift om nackdelar och hur de åtgärdas. Annars finns i stort sett inga problem utom möjligen vantfästen och maststöttebalken som kan skadas av fukt. Sittbrunnen är heller ingen höjdare. Obekväma sargkanter och omöjligt att hitta en skön sittställning utan kuddar av ngt s

Genomförda förbättringar:

Fler ventilatorer (behövs, särskilt i de tidigaste som saknar förlucka). Nytt innertak, värmare, nya bottengenomföringar/ kulventiler, upptagna luckor i kojbottnarna för stuvutrymmen, nytt elsystem med panel, nya segel (såklart), nerdragna fall och trim till brunnen (bekvämt). Ett sittbrunnskapell saknade vi hela tiden, och skulle nog ha fixat ett sådant om vi inte sålt båten. Då ökar bekvämligheten med 50% (ett till "rum"!)

Övriga kommentarer:

En idiotsäker investering för tvåpersonerssegling med möjligheter till gäster under kortare turer (<1vecka). Lätt att sälja när man vill byta, trevlig och trygg att segla, billig att äga och en allmänt rekommendabel båt!