Forgus 31


Åsikt inskickad

av Carl Ljungberg, 2011-07-22
carl@carlljungberg.com


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

5 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Transportsegling ca 160 sjömil 3 dagar: I ca 13 m/s på kattegatt gick vågorna höga. Med full stor nedvagnad och rullgenuan utrullad till lite förbi vanten forsade hon fram utan stamp och med lite avdrift. Helt nya triradial, laminat segel från Boding gav fin form och härlig fart. Vi seglade lite lågt för att hålla fart genom sjön men med god kryssvinkel, 6,5-6,8 knops fart. Lite halvvind in till Varbergs hamn gav 7,8 knop. Hon klättrar fint upp över sjöarna och faller mjukt ner i nästa våg och skjuter ut vattnet åt sidorna. Mkt torrt i sittbrunnen. Skrovet verkar mkt. stumt och vanten i lä slackade inte. Dag 2 seglade vi från 3 s/m och upplevde henne förvånandsvärt lättdriven (foldringpropeller). Dag 3 plattläns genom Öresund med vågor 8 m/s för enbart genua med topp på 6,8 knop och fint släpp i aktern. Seglar oerhört mkt. bättre än jag kunde föreställa mig en gammal dam på nästa 5 ton kunde prestera. Jätte positiv !!!

Hur det är att bo i båten:

Volymen är den stor för att vara i en 31 fotare från 70-talet (maxi 95 och willing 31 kanske lika stora ?) Ståhöjden är härlig och ljust tak och fin rejäl inredning som ger härlig atmosfär men med klassisk båtkänsla på samma gång. Kojerna i aktern är kanon och toaletten vid nedgången om s.b bra under segling och ger avskildhet. Bodde 4 vuxna och 5 barn i fem soliga dagar. Som mest 16 vuxna och barn inne i båten vid hemkomst med fika för att fira nya hemma hamnen i Råå :-)

Positiva egenskaper:

Seglar fint redan från några sekundmeter med nya segel. Styv när det brallar i men kränger ner lagom som jag vill ha det redan på kryss vid 3-4 s/m. Går högt i vind och kommer upp i sin linjefart ganska tidigt. Nyfiken på att få bränna fram med fullt ställ och stora spinnakern utför vågorna i sundet en vindig dag :-) Båten känns väldigt trygg med våra 3 barn ombord. Ratten/pedistalen kanon under hård sjö till havs. Har inte hunnit gå igenom alla punkter på båten men har hittils inte hittat några brister som har med konstruktionen att göra.

Problem / svaga punkter:

Luckorna på däck har kommit till åren med sprickbildningar som följd. Vreden till avlopp uppslitna och hela kulkopplingen måste antaglingen bytas. Bommen sitter ganska lågt och ger en begränsad höjd på sprayhooden men ger dig ett bra storsegel. Ratten själ plats i sittbunnen men kan monteras bort i hamn.

Genomförda förbättringar:

Kommer montera peke och sy upp en stor gennaker. Skall titta över halkskyddet på däck då det slitits ned en del under åren.

Övriga kommentarer:

Härlig segelbåt och rolig att segla. Svarar på trim direkt trots masthead och tyngd. Jag är hittils jätte nöjd över mitt båtköp. Har seglat x99, express, melges 24, minitonnare, bianca 111, first 31,7 mfl. vindsnabba och planande båtar. Forgus 31 är en helt ny båttyp för mig och jag trodde att jag hade köpt en container men jag hade helt fel :-)