Birdie 24


Åsikt inskickad

av Pertti Rasilainen, 2011-03-06
pras1@luukku.com


Båtens årsmodell:

1978

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Jag har haft Birdien nu en säsongen och har hittats båten fint att segla. Birdien är snabb, styv och `logisk` att segla. Min erfarenhet är mest från lätt vind, men båten tar vågor på lugn sätt och är relativt torr, speciellt om där finns sprayhood som i min exmplar.

Hur det är att bo i båten:

Stor, rejäl köket som finns i Birdien(i den här storleksklassbåten)och stuvutrymmen för matvaror och alla andra grejär ger jättebra boegenskaper till båten. Också placeringen(direkt vänster när man går in till kabinen)menar att det är praktik att laga maten i köket. Man kan stå om glid-luckan är öppet eller sitta i stickojen när man lagar mat. I alla fall nån fuktighet kommer om man lagar mat och sen bra ventilationen är viktigt. Jag är själv 194cm. lång och det går fint att sova i förpiken ensam. Kan vara möjligt med kompanien också men det har jag inte provat. Kabinsoffor är förstås bra för att vila och sova.

Positiva egenskaper:

I min Birdie där finns mycket teak-plywood inne(också taket i kabinen)och det gar jättemysig känsla därför att båten är plastik. Så - enkelt att hålla men trivsam liksom träbåt! Också kvaliteten är bra och hela båten är väldigt bra genomtänk i alla sätt. En viktigt sak(för mig)är också hurdant båten ser ut - och Becker-ritad Birdie ser ut liksom `modern klassik`. Sittbrunnen är trivsam ställe att vila, äta eller läsa nånting, och där är ingenting som förstör(liksom många båtar i samma storleksklass rorkult eller/och leveng för storan).

Problem / svaga punkter:

Jag kan inte nämna en enda. Man måste veta att om mätten är nånting sen det är omöjligt att ha `storbåtrymd` till 7,6m. x 2,4m. I alla fall det är så inom båtar att det är båtar :)

Genomförda förbättringar:

Övriga kommentarer:

Jag tittade eller/och tänkt båtar liksom Maxi 77, Misil II, IF, Indra, Albin Viggen och Vega, Avance 24, Hallberg-Rassy P 28 och efter mina undersök beslutade att Birdie 24 vore det lämpligaste för mina seglingar. Jag hittade båtet från Tyresö och köpte via internet. Jag måste säga att jar är mycket nöjd med båten i alla vinklar.