Bavaria 38 Ocean


Åsikt inskickad

av Johan Pettersson, 2011-02-27
johan.s.pettersson@consat.se


Båtens årsmodell:

1998

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Med en Bavaria32 som referens, kan jag inte säga annat än att jag är supernöjd. Välbalancerad, inga tendenser till lovgirighet, bara acceleration i vindbyarna. Trygg och mjuk gång i sjön även när det brallar i.

Hur det är att bo i båten:

Med två barn och två vuxna, upplever jag inte att vi saknar något. Gör inte så mycket om det regnar fler dagar i sträck, då man bor lika bra i båten som hemma (skulle vara diskmaskin i så fall).

Positiva egenskaper:

Aldrig diskussioner om det blir fint väder till helgen eller ej. Alla vill ut i alla fall. "Familjetrygg" när sjön tornar upp sig. Lätt att hantera själv, när familjen inte är seglingssugna. Snygg (misstas av många för att vara ett Orustbygge). Vid segling, gott om utrymme för gäster att uppehålla sig på, utan att de behöver känna sig i vägen(akterdäck). Gedigen konstruktion, inte alls som modernare Bavarior.(tillverkades mellan 1997-2000). Äldre modeller påtagligt mer påkostade. God kontroll vid hamnmanövrar, hög position gör att man ser båtens "4-hörn" väldigt bra. Inga skruv i teakdäcket

Problem / svaga punkter:

Förbättrad roderkonstruktion. Påkostad vattenburen värme. Fukt i rodret, PUR-skummet binder fukt. Bred, begränsat med platser mellan stolpar. Vajerstyrning, ger ingen större roderkänsla. Får huka sig för att se ut genom rutan, om man seglar med sittbrunnstält uppe.

Genomförda förbättringar:

Förbättrad roderkonstruktion. Påkostad vattenburen värme.

Övriga kommentarer:

Anekdot: Angör Grenå, Danmark i kraftig vind. Hittar en bredsidesplats bakom en HallbergRassy 45. HR ägaren skyndar ut i regnet för att hjälpa till. Väl förtöjd snackar vi länge om våra båtar (mycket trevlig man) Han ger mig ett tipps om att jag bör se över skruvarna till varmvattenberedaren!??? Då faller poletten ner, jag drar undan tamparna som ligger runt vinschen och visar honom Bavariamärket. Han blir högröd, och vänder tillbaka till sin båt.