Omega 30


Åsikt inskickad

av Martin, 2010-03-27


Båtens årsmodell:

1986

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Båten är som en express i större format. Med rätt riggtrim så går den som en vinthund på kryssen och är superrolig att segla. Att beakta är det relativt stora storseglet som för den ovane ger båten broachtendenser men med mycket krum och plant segel seglar man båten snabbt upp till 12s/m utan problem, dock med fock vid den styrkan annars seglas den gärna med genua. Då familjen är komplett så går båten bra även med den självslående focken och många båtar med samma LYS-tal får känna sig slagna i farleden. Livet är en kappsegling.

Hur det är att bo i båten:

Mycket bra båt för familjen om två vuxna och två små, kojan i aktern är ett perfekt ställe för de mindre och med sittbunnskapellet uppe så har du en inglasad veranda att sitta i en fin kväll(utan mygg)eller ta emot blöta kläder i en regnig dag.

Positiva egenskaper:

Bekväm båt trots att den har tjugo år på nacken. Stor sittbrunn och bra tilltagen salong, det går att vara ett antal i båten utan att klättra över varandra. Snabbseglad och lätthanterlig då du utan problem med en självslående fock gärna på rulle seglar båten ensam.

Problem / svaga punkter:

Kölinfästningen, kölinfästningen, kölinfästningen. Båtarna är sprutade i form med mycket polyester och inte fullt så mycket glasfiber varför om inte redan gjorts bör göras en förstärkning med 20 mm i hela kölsvinet. Båtarna tål nämligen inte granit i den utsträckning som vore önskvärt, 6 knop och granit= varvsarbete och läckage. Det vet flera båtägare.

Genomförda förbättringar:

Plasta i kölsvinet, förstärk upp botten med 20-25 mm i mitten och tunna ut mot kanterna så får du en just botten som inte svajar eller går sönder.

Övriga kommentarer:

Hade jag vetat om att båten seglade som en express tidigare hade jag köpt en direkt efter min dåvarande express, för storleken hade betydelse... nu har jag båda! Hi hi