OE 36


Åsikt inskickad

av Kristofer Eriksson, 2009-10-08
kris.eriksson@gmail.com


Båtens årsmodell:

1972

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Upplever båten som väldigt styv (efter att ha seglat lång-smalt i några år). Antar att det beror på kombinationen mellan hyffsat breda höfter och en rejäl blyköl. Jag har ännu inte revat storen (som i och för sig är ganska liten). Med plana segel kränger hon måttlig på kryss i vindar på 10-12 m/s. Kryss i gropig havssjö går som en dans. Hon går stadigt och tar bra höjd, framför allt om jag väljer 110% focken istf. den stora rullgenuan. Balanserar utmärkt med rätt trimm. Hon är ingen blekesskenare a lá Express, men en extremt trevlig kamrat när det brallar. De höga sittbrunnssargarna och några sköna kuddar ger en exceptionellt bekväm segling. Båten har rorkult, vilket ger en väldigt ren sittbrunn. Känner inget behov av att ha ratt.

Hur det är att bo i båten:

Med 2 i besättningen känns den rymlig. 4 går bra, men om man är 5 så känns det lite trångt. Går självafallet inte att jämföra utrymmen med moderna 36 fotare.

Positiva egenskaper:

Styv, tar bra höjd, tål mycket vind, stor sittbrunn, rejält byggd.

Problem / svaga punkter:

Eftersom jag inte har något emot att dra runt 40 kvm genua i slagen så finner jag inga. Vet jag att det blir mycket kryss väljer jag heller 110% focken.

Genomförda förbättringar:

Nya genua winchar (Lewmar 46ST) Ny bom (Benns) Ny storskotsskena (Rutgerson atlantic)

Övriga kommentarer:

"Vackra båtar seglar väl"