Hallberg-Rassy 31 Monsun


Åsikt inskickad

av Torkel, 2009-07-10
torkellena@hotmail.com


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

5 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Som andra säger så är detta en typisk långkölare. Lite sävlig, men lugn och värdig. Kan faktiskt ta hyffsad höjd om bara farten är 5 kn eller mer. Den underskurna kölen medför dock mkt mindre lovgirighet än t.e.x Laurinarna eller Allegro med sin raka köl-framkant. Men vid frisk vind ska man reva både genua och storsegel för att behålla balansen och undvika att hn blir tung på rodret.

Hur det är att bo i båten:

Jättebra komfort! Kojerna i salongen är bekväma och det är skönt att slippa klättra in i förpik eller akterkabin. Med en bäddmadrass som rullas ihop bakom ryggstöden är det lätt att bädda. Ytterligare ett stort plus är det "låga" steget upp från ruff till sittbrunn. Lätt att gå upp och ned med bra kontakt mellan den i köket och de i sittbrunnen. De raka och plana tofterna i brunnen är också mkt bra för livet i hamn - och ärligt talat - det är ju där man oftast är! Kombinationen vindruta och sittbrunnskapell ger dessutom ett stort och ljust extra rum. T.o.m toalettutrymmet tycker jag är bra just därför att det är så rymligt när man stänger dörrarna till salong respektive förpik.

Positiva egenskaper:

Kvalitet! Hög mysfaktor! Vad är vackrare än gyllenröd mahogny? Trygghet på öppet hav. Bekvämt boende.

Problem / svaga punkter:

Inplastad bränsletank är en återkommande kommentar men betänk att det är 25 mm väggar! Det börjar inte läcka i första taget! Under tanken finns även en förstärkning iform av en stålbalk/platta.

Genomförda förbättringar:

Badplattform! "Fult" men underbart vid bad och när man kliver i jollen.

Övriga kommentarer: