Maxi Fenix


Åsikt inskickad

av Svante Hjukström, 2002-04-26


Båtens årsmodell:

1981

Års erfarenhetet av modellen:

7 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Fenixen är lättseglad, även när man seglar ensam. Bra balanserad men kan bli rätt lovgirig i riktigt hårda byar. Seglar ganska torrt även i hög sjö. Riggens proportioner är snarare 3/4-rigg än 7/8-rigg vilket gör att man får ett väldigt lätthanterligt försegel. Dessutom är den självskotande focken är så bekväm att den ibland får sitta kvar trots att genuan skulle passa bättre. Begynnelsevek, man revar gärna tidigt.

Hur det är att bo i båten:

Vi har Fenix 2:an dvs "långkojsversionen" och tycker den fungerar väldigt bra (dinetten som är vanligast är ganska trång runt bordet och är inte så skön som sovplats). Storkojen under sittbrunnen är rejäl, det fanns gott om plats för ett barn i mitten när Anna var mindre och kom travande mitt i natten. Bra ståhöjd i ruffen. Jättefin sittbrunn, men ryggstöden är en aning låga så man har helst en dyna som extra ryggstöd.

Positiva egenskaper:

Seglar väl som sagt. Vänder på en femöring, inte dumt i trånga hamnar. Djupgåendet är endast 1,50 vilket gör att man kommer in på fler ställen än många andra båtar.

Problem / svaga punkter:

Man kan inte släppa rodret när man går för motor för då girar båten iväg direkt. Lite vek, kölen kunde gärna ha haft några kilo till.

Genomförda förbättringar:

Nya segel, renoverat motorn, ny sprayhood, bomtält, solpanel m m.

Övriga kommentarer:

Fungerar bra både vid ensamsegling och med mycket folk i båten. Även när man får besök från grannbåten, man kan sitta många i sittbrunnen och vi har suttit sju runt bordet i kajutan (med hjälp av en extra liten tygpall).