Ohlson 22


Åsikt inskickad

av Henrik Malmborg, 2008-11-02


Båtens årsmodell:

1972

Års erfarenhetet av modellen:

10 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Hej Ohlson-ägare. Har ägt min Ohlson 22 i 10 år. Har delvis kappseglat flitigt med båten och delar till stor del erfarenhterna som framförts av andra. Har funderingar kring fockens skotpunkt i sidled. Är nyfiken på ifall det finns någon som provat att flytta in skotskenan närmare masten med lyckat resultat. Min erfarenhet är att Ohlsonen är knepig att få bra bett på kryssen med "110%-fock". Båten känns designad för genua. Tenderar att bli lite död med fock, trots påtaglig vekhet då det friskar i.

Hur det är att bo i båten:

Positiva egenskaper:

Balansen! Einar Ohlsons känsla från sina 5,5:a konstruktioner har han lyckats föra över. Lättvindsegenskaperna. En riktig blekskenare. Har seglat Scratch 25 mot RJ-85, Albin 78 och Shipman. I lättvind hänger Ohlsonen ofta av dessa båtar. Däremot mycket svår att hålla fart i på hård kryss. Kräver stor koncentration och skicklig rorsman som följer med trimmet av storen. Svår att hitta farten med fock.

Problem / svaga punkter:

Genomförda förbättringar:

Bytt storskotskena. Har numera en lösning som H-båten med avtagbar skotbalk i sittbänkshöjd. Fall, trimmlinor nerdragna till ruffluckan. Monterat suggor. Detta är en fördel vid hård spinnakergång särskilt eftersom Ohlson 22 har en tendens att "slå knut på sig själv" med våldsamma vurpor som följd.

Övriga kommentarer:

Ett fynd till båt. Hög kvalitet. Inget sunkigt hembygge. Rymlig för sin storlek, lättvidsegenskaperna.