Omega 30


Åsikt inskickad

av Johan, 2008-08-09


Båtens årsmodell:

1985

Års erfarenhetet av modellen:

år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Vi har tidigare seglat en Maxi 77 och jämfört med den så är den förstås klart snabbare och livligare. Vi upplever den som något vekare men man kan å andra sidan parera en vindby enklare på Omegan genom att släppa på storskotet och båten rätar upp sig. På Maxin är storseglet så litet i förhållande till genuan att denna manöver ej alltid hjälper.

Hur det är att bo i båten:

Alldeles utmärkt. 4 stycken fullängdskojer utanför salongen (2 i förpiken och två breda fina i akterruffen) var ett av kraven då vi letade ny båt och det hittade vi i Omega´n. Köket fungerar utmärkt med stor kylbox, gasolspis med ugn och en relativt stor diskho. Dessutom med en ståhöjd på ca 182 cm. Inredningen i vår Omega är den senare där toaletten är placerad på babordsidan och handfatet på styrbordsidan. Detta tycker vi ger ganska gott om svängrum och mycket stuvutrymmen för toalettartiklar, smutstvät

Positiva egenskaper:

Snygg, rymlig och välplanerad. Rejäl inredning med kraftiga böjlimmade lister och fina massiva luckor i salongen. Bra seglingsegenskaper trots sitt relativa grundgående (1,55 m).

Problem / svaga punkter:

Har ännu ej funnit några större problem. Vi har bara ägt båten i två veckor. Har dock utnyttjat den varje dag under denna tid så vi har fått många intryck och hittils mest positiva. Det enda irritationsmomentet har varit att det har läckt in lite regnvatten vid mastfoten (genomgående mast).

Genomförda förbättringar:

Tidigare ägaren har gjort en del ändringar/förbättringar. T.ex. är motorn bytt till en betydligt större än originalet. I vår sitter en VP2020 (19 Hp). Vi har rullfock, teak i sittbrunn, förstärkta vantspridare, nya Dyneema fall m.m..

Övriga kommentarer: