Rock 20


Åsikt inskickad

av Patrik Stintzing, 2008-06-20


Båtens årsmodell:

1974

Års erfarenhetet av modellen:

5 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Bra seglingsegenskaper. Stadig även i byig vind. Går bra även i lätta vindar och tar sig förbi långt större båtar. Seglar nästan uteslutande på fock och storsegel. Bra och förlåtande nybörjarbåt men jag trivs fortfarande mycket bra med den efter 5 år. Lätt att segla på egen hand.

Hur det är att bo i båten:

Bra. Perfekt för två personer. Fungerar även med tre vuxna (även i min längd, dvs. närmare två meter). Förvånansvärt mycket stuvutrymmen. Dock ej ståhöjd.

Positiva egenskaper:

Lättseglad och stadig. Bra konstruktion som tål en hel del stryk. Går väldigt fint i sjön även vid grov sjö. Klyver vågorna och inte det minsta stampig.

Problem / svaga punkter:

Stagen sitter ganska långt fram vilket innebär att det inte går att skota hem förseglet fullt om man inte vill dra skotet på insidan om förstagen. Innebär att man tappar något i höjd på kryssen. Således ej den snabbaste kryssaren, men det fungerar. Fallen ej neddragna i sittbrunnen. Blir en del hoppande fram och tillbaka vid ensamsegling.

Genomförda förbättringar:

Ett egenhändigt roderlås som underlättar vid ensamsegling. Diverse krokar och "lådor" för bättre förvaring och stuvutrymmen. Tätat fönster och genomföringar. Har funderat på en värmare m.h.t. den svenska sommaren. Även rullfock finns i tankarna då jag mestadels ensamseglar

Övriga kommentarer:

En bra båt som fungerar perfekt för segling efter kusten eller avstickare till Danmark och Norge. Lagom för både nybörjare och mer avancerad besättning. Undervärderad m.h.t. storlek och seglingsegenskaper. Borde i bruksskick ligga minst runt 30 000.