Dixie 27


Åsikt inskickad

av M Bronnvall, 2002-04-16


Båtens årsmodell:

1979

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Segelegenskaperna har jag hittills upplevt vara mycket positiva. Båten uppför sig mycket fint i alla vindar och verkar bastant tom i styv kuling. Seglingsegenskaperna är således utmärkta. Båten är livlig och rolig att segla.

Hur det är att bo i båten:

Inredningslösningen i vår båt är av Dinettetyp, vilket är en av båtens mest trivsamma egenskaper. Fyra personer får gott om plats kring det stora teakbordet. Bordet kan fällas ned och man får då en bekväm dubbelbädd. Ytterligare två personer kan husera i förpiken och aktergasten kan man klämma ner i akterkojen, vilken nästan är den bekvämaste. Båten är vidare utrustad med gasolspis och ugn, separat utrymme för toalett, vilken inte är fär liten.

Positiva egenskaper:

Otroligt fin och väldisponerad sittbrunn. Ytterst fina invändiga teaksnickerier gör båten mycket trivsam att bo i, jämför man t.ex med en Albin 78 är inredning/snickerier i en klass för sig.

Problem / svaga punkter:

När vi seglade i hård vind ca 15 m/s befanns båtens styvhet vara i underkant. Dixie 27 redde sig dock ändå bra, eftersom den ligger lätt på rodret, vakar fint och rör sig lätt. Vår båt har motorn i förpiken vilket gör att båten rör sig mycket fint och balanserat i vattnet. Finishen på gelcoaten kunde vara bättre. Rufflucka saknas.

Genomförda förbättringar:

Neddragna fall till sittbrunn. Storsegel med genomgående lattor samt rullfock.

Övriga kommentarer:

Konstruktionstekniskt håller Dixie 27 god klass med kraftiga vantfästen, laminerade skott och balkar/hyllor, ramverk till kölen, 25 mm roderaxel, 14 mm laminat i botten och hela 22 mm i kölens bakkant. Detta måste vara en av de bästa kvartstonnare som man kan köpa!