Nordisk Folkbåt


Åsikt inskickad

av Pär, 2008-02-17
paer(at)spray(dot)se


Båtens årsmodell:

1962

Års erfarenhetet av modellen:

5 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

En båt som seglar hyfsat även vid lite vind utan att bli jobbig när det friskar i och blir lite byigt. Svarar bra på rätt segling men är annars lite trist som seglare.

Hur det är att bo i båten:

Går säkert bo om man vill det men det blir aldrig bekvämt. Själv har jag faktiskt inte ens funderat på det mer än att man ankrar upp under dagen och gör mat och sover en middagslur.

Positiva egenskaper:

Ett billigt sätt (än så länge) att få njuta av sjöliv och samtidigt få en båt som klarar att segla i nästan alla situationer. Ger vanligen träkänsla av stora mått. (Speciellt som de flest är lite dåliga och behöver mycket olja för att hållas vid liv.)

Problem / svaga punkter:

Är lite vek i skarven mellan kölplanka och stäv. så där vill många båtar läcka lite. Håller man inte skvalphålen i aktern i skick så kan eken i aterstäven ge sig. Annars är rigg (genomgående) problemfri. Däcken/rufftak är nästan alltid dåliga så kolla noga för omdukning är mer jobb än man tror.

Genomförda förbättringar:

Underhåll, olja, timmar. Kanske inte så många timmar egentligen men timmarna skall läggas vid rätt tidpunkt. Så mycket av båtjobbet är inte förbättringar utan underhåll - men båten blir en kompis på ett helt annat sätt då :-)

Övriga kommentarer:

Trevlig båt egentligen men i mitt tycke lite halvtrist att segla (men båten seglar bra) och det är egentligen synd med den stora ruffen för den är i mitt tycke mer i vägen än till nytta.