Maxi Fenix


Åsikt inskickad

av Patrik Ekstrand, 2007-09-11


Båtens årsmodell:

1984

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Fenixen är vek, 1:a revet tas med fördel vid ca 8 m/s, även om man har självslående focken. Seglar dock väl även upp till 13-14 m/s med 1 eller 2 rev (dock inte med familj över 10 m/s). Behöver genuan i lätt vind för att få fart. Med andra ord går det alltid att få fart på båten, dock är självslående focken kanon vid familjesegling så det blir bara genua på kappsegling, tyvärr. Stort roder och generellt livlig och kul att segla.

Hur det är att bo i båten:

Vi har bott 2 vuxna och 1 barn, och utrymmena måste vara bäst i klassen under 30 fot. Enda anmärkningen gällande utrymme är det det bara finns 1 bra stuvutrymme. Om vi hade haft kvar båten hade jag flyttat vattentanken till förpiken istället för under dinetten. Köket stort och rymligt, men stjäl nästan väl mycket plats, dessutom står man i vägen för passage när man lagar mat (eller blandar grogg...). Mkt bra och rymlig sittbrunn och lätt att röra sig i och på båten. Dinetten var ok för vår familj men trång

Positiva egenskaper:

Utrymmena, sovutrymmet under sittbrunnen - man behöver inte bädda dinetten, seglingsegenskaperna (och farten), utseendet, självslående focken.

Problem / svaga punkter:

Lite för svag motor (MD5an) speciellt med 2-bladig folding, stor avdrift pga höga fribord och kort köl. Vissa Fenixar (som vår)har pushpit med bara 2 infästningspunkter, dessa lossar naturgtvis direkt om de får en smäll. Placeringen av avgasutsläppet gör att akterspegeln blir smutsig. Fenixen är dessutom oväntat rank.

Genomförda förbättringar:

Vindinstument och logg monterade ovanför nedgångsluckan på träpanel. Landström, Tv-antenn i masttopp, Furlexrulle installerad och försegel omsydda. Bränsletankmätare installerad.

Övriga kommentarer:

Nu har vi bytt upp oss, men vi saknar redan vår Fenix. Enligt oss den finaste båten och bästa kompromissen av komfort och seglingsegenskaper i klassen.