Maxi 68


Åsikt inskickad

av Michael Häller, 2002-04-08


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Suverän i hårdvind. Trygg och säker även om den kränger en del. Trög i lättare vindar. "Klumpig och skvalpig" när det är lite vind men hög sjö eller dyningar. Åtminstone har jag problem att få fart på båten då. Känns som ett stort badkar.

Hur det är att bo i båten:

Utmärkt. Fantastiska utrymmen. liten på utsidan men stor inuti. Räcker gott och väl för två vuxna och två barn (8 och 11 år).

Positiva egenskaper:

Utrymmena, priset, trygg och stabil. Härlig i hårdvind. I somras (2001) seglade vi flera gånger i vindar över 15 m/s och båten uppförde sig bra.

Problem / svaga punkter:

Seglingsegenskaperna i lättvind inget vidare. Något kort vattenlinje. Utanpåliggande roder. Nästan lönlöst att försöka segla med enbart fock i riktig hårdvind (15-20 m/s). Storsegel krävs vilket ger stor krängning och gör den tung i rodret. Har haft vissa problem med att den gärna vill lova ("brotschrisk") under sådana förhållanden som dock är lite extrema kanske.

Genomförda förbättringar:

Värmare, vattentoa (havsvatten) i förpik, lång storskotskena, handhållen GPS, sötvattentank.

Övriga kommentarer:

På det stora hela är jag mycket nöjd med Maxi 68:an. Ingen snabbseglare som sagt men som trygg familjebåt till ett vettigt pris är den oslagbar. Utrymmen som slår flera större och dyrare båtar.