Monark 540


Åsikt inskickad

av Fredrik Norrström, 2007-06-07


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Inte särskilt snabb, men torde inte komma som någon överraskning. Annars trevlig. I början seglade jag henne med motorn i vattnet eftersom jag inte lyckades få upp den pga akterpulpit. Då drog hon snett och var svårtrimmad. Senare lyckades jag hitta ett sätt att vinkla upp motorn och då blev jag mycket mer positiv till seglingsegenskaperna. Nu trivs jag bra med henne.

Hur det är att bo i båten:

Två till tre personer går bra, en koj behövs till att stuva saker på. Fyra går, men då börjar det bli pyssligt med packningen.

Positiva egenskaper:

Torr, inte en droppe läcker in någonstans. Min modell har "dubbelskrov" med balsa som distansmaterial i däck, och luft emellan i skrovet, så jag har inga kondensproblem. Bra fördelning mellan sittbrunn och ruff. Ambitiös inredning på min modell, men det är inte samma i alla.

Problem / svaga punkter:

Tendenser till ytlig plastpest, men det är bara att vänta av en mer än trettio år gammal båt som inte alltid skötts på bästa sätt. Inga djupare skador verkar det. Min båt har sprickor i gelcoaten i friborden för om fönstren som behöver åtgärdas. Kan vara delaminering i det området, men jag tror inte det. Borden är ganska plana där och får ta mycket av kraften i vågorna. Mindre båtar av det här slaget sköts ofta ganska dåligt, så man ska nog inspektera noggrannare än jag gjorde vid köp, även om det inte har

Genomförda förbättringar:

Kompletteringar och reparationer av löpande och stående rigg och gelcoatskador. Många småsaker som kick osv saknades när den köptes. Nu kompletterar jag den så att jag kan få upp spinnakern igen. Håller på att dra fall och trim till sittbrunnen för att lättare segla henne själv, och ska sätta mantåg på fördäck för att göra båten tryggare för barn och hustru. På sikt tänker jag rusta upp "elsystemet" ombord för att kunna använda lanternorna, belysning och få lite bättre batterikraft till navigatorn.

Övriga kommentarer:

Jag köpte henne som en kompromiss mellan mina och min hustrus önskemål. I början var jag lite avogt inställd, men har med tiden blivit allt mer förtjust i båten. Som det ser ut nu kommer hon att stanna i familjen ett bra tag. Om inte resten av familjen blir mer biten av seglingen så att vi behöver något större duger hon alldeles utmärkt åt mig.