Shipman 28


Åsikt inskickad

av Torkel Schlegel, 2002-04-03


Båtens årsmodell:

1977

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Med sitt relativt djupa v-formade skrov går båten lungt och tryggt i sjön utan att kännas trög och svårmanövrerad. Den klassiska lite smalare aktern ger i kombination med det viktstyva skrovet en behaglig rörelse vid krängning - dvs båten ställer sig inte på näsan som moderna "strykjärn". Kort sagt, en båt som förmedlar en härlig seglingskänsla!

Hur det är att bo i båten:

Vi seglar vår båt med två mindre barn och tycker att inredningen är toppen! Dinetten är mkt bra både vid måltider och vid barnens pyssel och ritande, där sitter de väl ur vägen både vid segling och vid matlagning. Pentryt är också mkt bra för båtens storlek. Pentrybänken har bra höjd och är mycket väl tilltagen i storlek, ja faktiskt större än i många moderna 30 fotare.

Positiva egenskaper:

Lugna och trygga seglingsegenskaper men med hyfsad fart. En inredning som fungerar bra med barn. Vid segling är sittbrunnen mycket bra eftersom rorsman och rorkult hålls bakom skotbänken med gott om plats till övrig besättning.

Problem / svaga punkter:

Den omdiskuterade trimrodret kan nog med fördel tas bort enligt Shipmanförbundets ritningar. Båten är dessutom relativt enkel i sin inredning/utformning vilket kan upplevas som lite "omysigt". Men det går ju att åtgärda. Den påstådda lovgirigheten har jag inte märkt av men jag har ett djupare roder än original.

Genomförda förbättringar:

Nytt förstorat roder som är delvis frihängande. Ger mkt goda manöveregenskaper och ett behagligt rodertryck. Rullfock är också en bra investering med hänsyn till den stora masthead-genuan.

Övriga kommentarer:

En mkt prisvärd beg.båt som både ger fin segling och funkar bra som familjebåt.