Misil II


Åsikt inskickad

av Morgan Örtell, 2002-03-20


Båtens årsmodell:

1974

Års erfarenhetet av modellen:

6 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Styv och tålig, Går bra i hård vind och kraftig sjö med 1 rev och kryssfock. Stadig och lätt på rodret, trygg att segla ensam lägger man ett av skoten runt rodret kan man lugnt gå fram på däck. Går bra med utombordare.

Hur det är att bo i båten:

Bra för 3 vuxna i 3 veckor. Fantastiska sängar i salongen, långa och breda. Bra med ståhöjd under sprayhood i lucköppningen när man lagar mat. Seglar man ensam är det lyxigt med plats.

Positiva egenskaper:

Rymmlig sittbrunn på modell med rorkult på skarndäck Bra kök. Mycket stuvutrymme i sittbrunn samt halvkoj/barnkoj/stickstuv på styrbordssida som rymmer det mesta. Bra första båt, prisvärd. Lättseglad med fock och full stor trotts att mycket driv sitter i den stora genuan och ett rev på storen. Flyttbara ryggstöd ger bra sjökojer, klart användbara och finurligt! Bra kölkonstroktion inplastad bly, tålig och lätt att laga vid ev skada i plastskisktet.

Problem / svaga punkter:

Vinchandget på masten måste tas ur för att inte riskera att skoten hakar, vilket hänt mig några gånger i medelhård vind. (Fallen kunde varit dragna på rufftaket). Storskotet sitter lite ivägen men man vänjaer sig. Babystaget är lite ivägen blir något bättre med sailguards. Svåråtkommliga kranar på självlänsen. Borde vara lufttätt mellan stuvutrymme och salong då det kan lukta från tanken. Blir tung i aktern men det kompenseras vid segling med bagage i förpiken. (Jag saknade sittbrunnstält borde köpt ett)

Genomförda förbättringar:

Extravinchar till spinnacker. Bytt motorfäste. Bytt slangar på självlänsen till oljebeständiga med dubbla slangklämmor av säkerhetsskäl. Högre sprayhood som det går att sitta rak i ryggen under.

Övriga kommentarer:

På sin tid en av de bästa båtarna, En båt jag varmt rekomenderar. Så mycket nöje för så lite pengar. Jag är glad att jag köpte med utombordare!