Maxi 68


Åsikt inskickad

av Sten A Ohlson, 2006-02-18
sten-a@punkt.se


Båtens årsmodell:

1978

Års erfarenhetet av modellen:

5 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Vissa upplever den som styv, andra säger vek vilket jag tycker stämmer bättre. Lätt att få fart på bara hon får lite vind. Har loggat 6.85 på slör. Snäll seglare som inte vill sticka iväg på egna äventyr hela tiden. Stort roder ger bra effekt utan att det blir tungt.

Hur det är att bo i båten:

Mycket bra om man utgår från campingstandard. Vi var ute i 18 dygn och det som man önskar mer av är stuvutrymmen, i övrigt en för storleken mycket bekväm båt. Inga kondensproblem.

Positiva egenskaper:

Utrymmena, förpiken mäter dryga två meter! Salongen med breda bekväma soffor/kojer och väl tilltagen sitthöjd. Relativt rymlig sittbrunn.

Problem / svaga punkter:

Köket är i standardversion obefintligt, men detta är väl åtgärdat på ett eller annat sätt på de flesta 68:or nu. Bristen på lättåtkomliga stuvutrymmen. Kryssegenskaper i skvalpsjö och svag vind=tappar fart. Motorfästet,(släden) hade tänjts ut så att motorn var nära att falla ur fästet, kolla detta noga, eller byt fäste, det tänker jag göra.

Genomförda förbättringar:

Ny motor Tohatsu 9,8 hk nya segel, rulle, nya fall, vattentank 30 l, diskho, kemtoa,

Övriga kommentarer:

En väl beprövad båtmodell med genomgående hög kvalitet, god boende komfort för sin ringa storlek, seglar bättre än ryktet. Enligt min erfarenhet det bästa man kan få i denna prisklass.