Maxi 77


Åsikt inskickad

av Mats W, 2005-10-12


Båtens årsmodell:

1981

Års erfarenhetet av modellen:

12 år, Familjesegling

Normal besättning:

person(er)

Seglingsegenskaperna:

Förvånansvärt trevlig seglare. Pigg med mycket jollekänsla, men ändå rejält stabil i mycket vind och grov sjö. Blir lite stänkig i motsjö. Den lilla storen behöver man (nästan) aldrig reva och med förseglet på rulle kan man snabbt minska segelytan om det blir för mycket lutning. Spinnakern är i en storlek så man törs sätta den även om man bara är två ombord.

Hur det är att bo i båten:

Med 5 pers blir det bagar överallt, men är man 4 så sväljer stickkojen mycket bagage. Det är torrt och bra under kojerna så det går bra att stuva där också. Porta-potti-toan är problemfri utan tank och skrovgenomföringar, men måste bäras genom salongen och tömmas över bord från sittbrunnen.

Positiva egenskaper:

Att den är så enkel att hantera även ensam. Litet storsegel, genua på rulle, lätt ankare, lätt att hålla vid tilläggning och rimligt djupgående. Men ändå kapabel till havssegling. Stor sittbrunn. Inombordsmotor som orkar med även rejäl motsjö.

Problem / svaga punkter:

Genomförda förbättringar:

Sittbrunnskapell i tältduk som ger ett extra rum när det regnar. Rullfock och rod-kick förenklar segelhanteringen. Lagunbord i sittbrunnen fungerar som kartbord (och solskydd för skeppshunden) under segling. Sötvattenskylning på inombordsmotorn. Tierods satt på vid inköpet.

Övriga kommentarer:

Satsa på en sen årsmodell med Seldénrigg och inombordare för familjesegling så får ni en storbåt i litet format. Kappseglarna tror jag vill ha en äldre, lättare 77:a.