Forgus 31


Åsikt inskickad

av Göran Hastler, 2002-03-12


Båtens årsmodell:

1974

Års erfarenhetet av modellen:

28 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Välseglande,kanske något begynnelsevekmen dock slutstyv.Med sitt djupa, V-formade skrov och skarpa förskepp ger hon en mjuk och behaglig gång i rum sjö. Allt är kraftfull och stabilt byggt tillsammans med en kraftig mastheadrigg, står båt och rigg ryckena allväder man kan tänkas råka ut för. Skall passa på ett påpekande betr. konstruktör av båten är ej för Forgus 31 som nämnts till Hugo Samuelsson. Han stod som båtbyggare när första prototypbåten JALAHO byggdes. Som konstruktör är en man vid namn LARS HEDBE

Hur det är att bo i båten:

I vår båt har det vuxit upp en familje på 2vuxna + 2barn. Barnen har från spädbarnsår till ungdomsår varit med på semestrar och helger under årens lopp. I dags läget, med numera vuxna människor i familjen, tager vem av familjens medlemmar, som har behov av båten. Därför utnyttjas båten ganska rejält under en säsong.

Positiva egenskaper:

Stort boende i förhållande till dess yttre storlek. Behaglig och följsam att segla. Lättarbetat däck med få snubbelrisker.

Problem / svaga punkter:

Kan vara något hård på rodret vid hård vind. För att undanröja denna svage egenskap kan neutraliseras på flera sätt. 1.Spilla vind genom storseglet. 2. Att taga in ett rev. 3. Kan klara sig med att släppa ned levangen mot lä och hårdskota.

Genomförda förbättringar:

Övriga kommentarer: