Compis 28


Åsikt inskickad

av Claes och Karin Björner, 2005-08-12


Båtens årsmodell:

1982

Års erfarenhetet av modellen:

7 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Mycket bra kryssegenskaper, går högt i vind är styv. Går faktiskt mycket bra på alla bogar utom på undanvind då hon kräver mycket segel. Lite tung på rodret i frisk vind. Känns mycket trygg i frisk till hprd vind, tål mycket. Mycket bra seglare!

Hur det är att bo i båten:

Gott om plats för 2-3 personer. Vi har ofta varit 3-4 och blande även 5 personer och då har vi ändå inte upplevt att det varit trångt. Sittbrunnen är mycket stor för en 28:a fotare. Vi lät sy upp ett sittbrunnskapell och det var verkligen toppen att ha.

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaperna är det bästa med båten. Både jag och min fru njöt av att stå till rors på Compisen. Sittbrunnen är kanonbra. Även om man är 4 st i sittbrunnen så är det ingen som är i vägen.

Problem / svaga punkter:

Originalmotorn är Yanmar YSM 8 (8Hk) är helt ok framförallt pålitlig, men några hästkrafter till hade inte skadat. Det kan kännas lite svagt i krabb motsjö. Rorkulten är väldigt lång. Annars finns det inget jag vi kan klaga på

Genomförda förbättringar:

Sittbrunnskapell, tillverkat av Kapell & Annat i Limhamn. Ett förstklassigt hantverk, mycket bra. Rekommenderas varmt. I övrigt har vi inte gjort annat än underhållsarbete.

Övriga kommentarer:

En mycket prisvärd båt. En stor fördel är att masten är genomgående och står på kölen. Det gör att båten blir styvare och stabilare seglare. Detta är en känsla som jag har, men den blir ofta bekräftad när jag läser beskitningsmäns uttalande vid tester av olika segelbåtar. Dessutom är det mycket enkelt att masta på och av med en genomgående mast. Ytterligare en fördel i konstruktionen är att båten har en rak propelleraxel istället för segelbåtsdrev. Det är en enklare konstruktion med färre felkällor.