Nordisk Folkbåt


Åsikt inskickad

av Anders Norell, 2005-07-16


Båtens årsmodell:

1947

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Jag köpte min folkbåt för att lära mig att segla, så jag är nog inte rätt person att kommentera seglingsegenskaperna.

Hur det är att bo i båten:

Fuktigt. Det läckte in vatten när det regnade.Det ledde till att jag drog mig för att sova i den. Vilket i sin tur ledde till att det inte blev så mycket seglat. Jag håller nu på att slutföra omdukning av däcket för att komma tillrätta med det problemet. Att duka om tog dock mycket mer tid än jag hade trott. Det var också mycket dyrare än jag hade trott.

Positiva egenskaper:

Mysig, vacker.Billig att köpa in i förhållande till vad det kostar att nytillverka en. Är du inte händig så blir du. Eller så eldar du upp båten.

Problem / svaga punkter:

Tar mycket tid. Jag håller med Gustaf Alm om att man bör ha mycket tid eller bör vara snickare för att klara av att ta hand om båten.

Genomförda förbättringar:

Renskrapat utsida av skrovet. Renskrapat utsida av ruff. Dukat om däcket. tätat rufftaket med badrumsfuktspärr. Skall duka om rufftaket till hösten. Bytt skruv i spunningen där borden går ihop med kölstock och stävar.

Övriga kommentarer:

Köp en folka i bra skick även om den kostar lite mer. Att göra som jag och köpa en billig båt i halvsvajigt skick blir mycket dyrare då det kostar stora summor att renovera den. Sen tar det mycket tid. Att köpa material att duka om ruff och däck kostade mig mer än 10.000. Se till att byta skruven i spunningen samt skruven som håller samman sambord med bordet ovan till syrafasta stålskruv. Förra året sjönk en träbåt i hamninloppet till vår hamn då sambordet gav sig iväg på en ensamsegling. Jag provade då att