Albin Accent


Åsikt inskickad

av Torsten, 2005-07-15


Båtens årsmodell:

1978

Års erfarenhetet av modellen:

10 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Med mitt gamla storsegel så kändes hon vek och kunde kränga ganska kraftigt i byarna. Med nytt storsegel så är det alltid måtlig krängning. Med rätt segelsättning är hon lätt på rodret och man kan t.o.m. släppa korta stunder.

Hur det är att bo i båten:

När man lagar mat kan man stödja sig/sitta mot bordet så märks inte den låga ståhöjden. Skönt också att inte ha pentryt under ruffingången. Det blir inga fötter i maten.

Positiva egenskaper:

Lagom stor, lättseglad/driven. Alla fall och linor neddragna till sittbrunn. Pålitlig motor som ligger fram. Det gör den välbalanserad. Startar alltid direkt.

Problem / svaga punkter:

Det kan finnas läckage runt mantågsfäste m.m. men med detektivarbete så kan man hitta alla och det blir helt torrt. Lätt att lyftremmen vid torrsättning lägger sig under propelleraxeln. Den kröks då och måste bytas. Stuvutrymmena är inte så bra men med tips och tricks kan man göra det bättre

Genomförda förbättringar:

Rullgenua, septiktank, motorrenovering, dynor, autopilot, roderaxellagringar, revlinor till sittbrunn, rodkick, kyl, solceller mm. Bytt självpolerande bottenfärg till teflontyp. Känns snabbare.?

Övriga kommentarer:

Lättseglad ensam. Vid lätta vindar kan man även klara en spinnaker. Sköts från sittbrunn. Revning av storsegel tar mindre än 20 sek.