Compass 31


Åsikt inskickad

av Anders Svensson, 2005-04-18


Båtens årsmodell:

1973

Års erfarenhetet av modellen:

17 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Seglar bättre än man kan tro då man ser det höga skrovet och den rätt låga riggen. Stabil och rätt styv - bär seglen till ca 10 m/s utan problem. Lovgirig, minskar med bogspröt. Seglar bra för mesan och revad genua i kraftigare vindar. Bästa bog: 3/4 bidevind (ngt öppna skot) till snäv slör - då går det riktigt bra.

Hur det är att bo i båten:

Enorma utrymmen i förhållande till skrovlängden. Akterruffen har plats även för vuxna. Ståhöjd i hela salongen och förpiken, rymlig toalett - plats för alla bekvämligheter och stora stuvutrymmen. Rymmer upp till 6-7 personer på kortare seglingar.

Positiva egenskaper:

Mycket bra kvalitet på (alla) skrov - byggda på LM-varvet. Hög klass på inredningen i alla varvsbyggda båtar och många hembyggda. Rymlig sittbrunn både i hamn och till sjöss. Lättarbetad rigg, hanterliga segel.

Problem / svaga punkter:

Den stora sittbrunnen är inte havsgående utan åtgärder. Några tidiga exemplar har träruff som kräver extra underhåll. Röstjärnsinfästningarna i tidiga båtar kräver att man ser över tätningarna i relingslisten.

Genomförda förbättringar:

Bogspröt, egen inredningslayout med gång till akterhytten, styrpediestal i mitten av sittbrunnen, vindruta modifierad från standard.

Övriga kommentarer:

För den som kan uppskatta en "udda" båt med speciell stil och utseende! Kan man komma över ett bra exemplar till vettigt pris får man också mycket båt för pengarna.